Beguinage of Antwerp


Het Begijnhof in de Rodestraat dateert uit de 16de eeuw toen de begijnen zich binnen de stadsomwalling kwamen vestigen nadat het oude begijnhof uit 1245, dat buiten de stadswallen lag, om

veiligheidsredenen werd verlaten. We bevinden ons hier midden in de Antwerpse Universiteitswijk wat blijkt uit de overvloed aan studentenkamers die je hier te huur aantreft.

Het begijnhof omvatte een tachtigtal huizen en 3 conventen. Tussen 1650 en 1690 en woonden er zo’n 280 begijnen.

Tijdens de Franse periode werd de Sint-Catharinakerk geconfisqueerd en verkocht. De begijnen verlieten de plek en Franse soldaten werden er ingekwartierd. Wanneer de begijnen in 1821 hun begijnhof terug in handen kregen, waren de helft van de woningen, het ziekenvertrek en de kerk afgebroken en de grond verkocht voor verkaveling.

In 1925 namen de begijnen hun intrek in het Oude Convent. De woningen werden verhuurd aan behoeftige vrouwen, gepensioneerde priesters, alleenstaande vrouwen en bejaarde koppels. In 1986 overleed het laatste begijntje. In 2020 nam de AG Vespa het begijnhof in erfpacht om de site opnieuw in ere te herstellen en er een duurzaam woonproject te realiseren.

Van de Sint-Catharinakerk is enkel het hoogkoor bewaard. Het werd geïntegreerd in de nieuwe neogotische kerk die tussen 1827 en 1830 werd gebouwd. Tegen de zijgevel van de kerk vinden we een kleine nis aan waar zij die genezing vonden hun dankbaarheid betuigden.

Hiermee sluiten we de deur van het Antwerpse begijnhof, een plek van stilte en bezinning die zeker een bezoekje waard is.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

61 gedachtes over “Beguinage of Antwerp

 1. Nu ben ik toch eventjes te rade geweest bij dr. Google om de locatie van dit begijnhof te vinden. Jarenlang in ’t Stad rondgedwaald en nooit geweten dat er een begijnhof was, natuurlijk mooi weggestoken zoals de meeste begijnhoven. Mooie foto’s en interessante weetjes.

  Like

 2. Une superbe série sur cet ancien couvent des Béguines. Les architectures de ton pays sont vraiment magnifiques, je m’en régale chaque fois que je les vois chez toi ou chez Willy. J’apprécie aussi beaucoup les explications qui sont un plus quand on ne connait pas trop l’Histoire des autres pays.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je suis très heureux que vous ayez trouvé mon blog si intéressant. En fait, c’est l’un des avantages des blogs. Vous en apprenez beaucoup sur d’autres endroits, d’autres sujets et d’autres personnes. Bon week-end.

   Like

  1. Het begijnhof van Turnhout heb ik al bezocht maar dat is jaren geleden en heb er geen foto’s van. Ik ga je dus geen concurrentie aan doen hoor ha ha ha. Ik laat graag de eer graag aan jou.
   Fijn weekend Dirk.

   Like

 3. volkstuinvanbemar

  Prachtige foto’s van het begijnhof! De laatste foto vind ik mooi door de keitjes met mos die ervoor liggen! Maar ik heb wel wat met deuren, ik ga daar ook nog eens over bloggen denk ik…

  Like

  1. Dank je wel hoor. Eigenlijk was het jammer dat veel deuren in een iets minder goede staat verkeerden. Het was duidelijk dat er nog werk aan de winkel is…. Deze ene was zowat de best met de meest duidelijke tekst. Ben benieuwd naar je deurenblog hoor.

   Like

 4. Mooie fotoserie van het begijnhof. Jammer dat er vroeger veel is afgebroken. Gelukkig is dit bewaard gebleven en goed dat men er woningen realiseert. Lijkt me best leuk wonen. Ik zag afgelopen week een tv-programma waarbij bewoonsters wel door een ballotagecommissie moesten om er te wonen.

  Like

 5. Deze begijnhof is zeker indrukwekkend om te zien. Ik hou wel erg van om te kijken hoe daar leven. Prachtig buurt. Helaas kunnen dit niet bekijken. Gaat helaas niet meer…. Ik vind je foto’s heel mooi geworden. Alvast fijne week.

  Like

 6. Dit kwam mij ook wel bekend voor daar ik dit jaren geleden ook eens had bezocht met wandelvriendin. Maar had toen problemen met mijn SD kaart en alles was mislukt. Mooi dat je dit poste want nu kon ik het ook weer zien door jouw ogen en lens.

  Like

 7. Pingback: Verloren brood – Nature Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.