Verloren brood


Verloren brood, gewonnen brood of ook wel een wentelteefje genoemd, is een zoet broodgerecht. Het is populair als ontbijt in grote delen van Europa en Noord-Amerika. Sneden brood worden kort geweekt in

een mengsel van melk en eieren en vervolgens gebakken.
Hier gaat het echter over de naam van een kort steegje in Antwerpen. De geschiedenis van het “Verloren Brood-steegje” voert ons naar een ver verleden: in 1520 dit maakt woonerf deel uit van de zestiende eeuwse stadsuitbreiding binnen de Spaanse stadswallen. Nu is het een uniek stukje erfgoed !

Andere namen waaronder dit straatje voeger bekend stond waren o.a. “De Verloren Koststeeg”, “Achter de Koeiboer”, “Onder de Van Straelentoren” en “’t Hofke van de Koeiboer”.

Jan & Annemie,

“Als oprichters en eigenaars van het voormalige ’t OGENBLIK op de Grote Markt 10 en 12 te Antwerpen, zagen we dat de aanschaf van ’t Verloren Brood niet alleen een unieke locatie in de historische binnenstad belichaamde maar dat het moed, inzet, doorzettingsvermogen en volharding zou kosten om de inmiddels vervallen huisjes weer de glans terug te geven die ze verdienden.” (*)

“Dat is ondertussen gelukt. Nu stráált het gangetje en is het een plekje geworden om te koesteren en te omarmen.”

(*) Na de renovatiewerken in 2005 en 2013 werden enkele reportages en artikels over deze locatie geschreven in een aantal nationale en internationale tijdschriften.

Je vindt ’t Verloren brood steegje in de Korte St-Annastraat 15 maar jammer genoeg zal het hek gesloten blijven om de rust van de bewoners te waarborgen. Breng een virtueel bezoek via de paarse button hier bovenaan.


Eveneens in de Korte St-Annastraat zien we de opvallende Van Straelentoren met achteraan het binnenplein van de “Groote Robijn” (nu een centrum voor jeugdzorg). Het gaat hier over een gebouwencomplex uit de 16e eeuw, deels was het woonhuis maar ook de Jezuïeten en later de zusters apostolinnen vonden er hun onderkomen. Lees hier meer over deze gebouwen.


In de Lange Winkelstraat vinden we, verborgen in een oase van groen, de Protestantse kerk van de Brabantse Olijfberg. In de 17de eeuw konden de protestanten hun geloof niet openlijk belijden. Daarom kwamen ze in het geheim in kleine groepjes samen in het huis van een van de leden. De Brabantse Olijfberg was de schuilnaam voor zo’n groepering en werd voor het eerst vermeld in 1652. Hun bekendste lid was Jacob Jordaens, die zijn woning tussen 1674 en 1678 openstelde. Later kregen ze dan hun eigen kerkgebouw gelegen in een omwalde tuin.


Bewonder op de Ossenmarkt ook de aparte drinkwaterfontein en op het Frans Halsplein ” ’t Oasemanneke” dat de mensheid zijn groot hart toont. Hopelijk zet dit beeldje de mensheid aan tot wat meer samenhorigheid… De wijk rond de universiteit van Antwerpen biedt, ondanks haar geringere bekendheid, zijn bezoekers toch wel aardig wat verrassingen.

Al deze verborgen parel liggen op een boogscheut van het Antwerps begijnhof dat ik jullie één mijn vorige blogs toonde.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

40 gedachtes over “Verloren brood

 1. Ton pays, que je ne connais pas, regorge des choses magnifiques à voir, je le découvre avec toi, avec Willy et quelques autres dont j’aime beaucoup les articles et photos. Il faudrait que je me remette à faire du pain perdu mais pour trouver du lait chez moi, il faudrait que je l’achète juste pour ça car je n’aime pas du tout le lait. En revanche j’aime les produits à base de lait comme les fromages, les yaourts, la crème, etc… Merci pour ce bel article et pour les explications qui l’accompagnent.

  Geliked door 1 persoon

 2. Vroeger at ik nog wel eens een wentelteefje, nu al jaren niet meer.
  Het is een mooi en informatief logje geworden. De fontein is wel een blikvanger.
  Grappig dat jullie op een boogscheut afstand zeggen, wij zeggen op een steenworp afstand.

  Like

 3. What a wonderful little exploration into French Toast Alley. Enjoyed seeing a different recipe for French Toast. I’m also fascinated by buildings that reflect how the architecture changed over time, such as your Van Straelentoren, if I’ve got the name right. Wonderful!

  Like

 4. volkstuinvanbemar

  Wentelteefjes, noemen wij het hier. Maak het nog regelmatig voor de kleinkinderen, maar ook als de hele familie komt brunchen, want ook de grote kinderen vinden het heerlijk….Wel met wat kaneel…. Mooi steegje!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.