Bird Watching – 2


Zoals beloofd volgen hier de beelden van het verliefde futen stelletje dat zich totaal niet bewust was van mijn aanwezigheid, noch van het feit dat ik hun hofmakerij vanop afstand aan het vastleggen was.

De Fuut (Podiceps cristatus) is de meest algemeen voorkomende van alle futensoorten in ons land. Hij komt als broedvogel voor in grachten, vennen en moerasgebieden alsook langs de rand van grote open watergebieden en rivieren. Het meest talrijk zouden ze in Laag-Nederland zijn maar ook hier in België komen ze algemeen voor. Futen paren al vroeg in het jaar met typische baltsrituelen.

De fuut is goed herkenbaar aan de rode ogen en zijn wit masker vooraan op de kop dat over gaat in een bruinrode vederkrans die zwart eindigt. Boven op de kop draagt hij een brede zwarte kuif. De rug en de hals achteraan is grijsbruin, de buik en de hals vooraan is wit. Mannetje en vrouwtje hebben een identiek verenpatroon.

Het broedseizoen loopt van maart tot in oktober met een piek van mei tot juni. Gemiddeld zijn er 3 à 4 eieren in één broedsel maar soms is een broedsel mogelijk. De broedduur bedraagt 25-29 dagen. Het nest bestaat uit een aan de begroeiing gefixeerd platform in het water, bij voorkeur verborgen in het riet. De jongen worden vaak op de rug oudervogels warm gehouden.

De fuut heeft voornamelijk vis op het menu staan, aangevuld met ongewervelden. De vis wordt duikend gevangen (2 tot 4 m diep) in water met niet al te veel onderwatervegetatie.


De typische baltsrituelen van de Fuut kan je bewonderen aan de hand van bovenstaande videobeelden. (met dan aan Bart Holvoet – http://www.youtube.com/channel/UCaJHBcGZlz28hsIHYlGjRZQ)


Na de broedtijd trekken de onze futen richting IJsselmeer, het Deltagebied (onder meer Grevelingen) en de Waddenzee. Tijdens de winter ook heel vaak naar de Noordzee.

Laat ons hopen dat dit leuke stelletje met succes
voor een aantal nakomelingen kan zorgen.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

111 gedachtes over “Bird Watching – 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.