Chasing birds – 3


Mijn grootste uitdaging was het fotograferen van de Kievit in volle vlucht Wie hem ooit in volle vlucht waarnam, weet dat de vogels bliksemsnel door het luchtruim scheren waarbij ze zeer plotse wendingen

maken. Ik stuitte op een koppel dat zich, misschien door mijn aanwezigheid, niet meer op hun gemak voelde. Beurtelings scheerden ze over mijn hoofd, soms op een redelijke hoogte maar op andere momenten ook boven mijn hoofd. Vermoedelijk was er dus ergens een nest in de buurt…

Ondanks dat ik voor hen geen enkele bedreiging vormde, ging hun vertoon een hele tijd door. Voor mij natuurlijk een ideaal moment om te oefenen met mijn 150-600 mm lens. Geloof me, makkelijk was het niet om ze te kunnen blijven volgen en ik ga niet vertellen hoeveel opnames in de prullenbak gingen.

Toch wist ik een aantal foto’s te weerhouden al zijn ze zeker niet perfect qua kwaliteit. Ik weet dat mijn lens niet van het “snelle” (en dus ook veel duurdere) type is en dat heb ik geweten. De kieviten waren dus stukken sneller dan mijn lens met het focussen… Hopelijk weet je mijn resultaten toch te waarderen.

Om de stresssituatie voor hen niet verder op te drijven, bleef ik niet langer dan nodig in hun buurt. Doch ook wanneer ik al een eind weg was, bleven ze hun duikvluchten in de verte uitvoeren. Was het dan puur preventief misschien ?

De kievit is een van de meest kenmerkende (weide-)vogelsoorten. Opvallen is zijn zwarte kuif en zijn zwart-wit verenkleed. Hun nesten bestaat uit een kuiltje in de grond, bekleed met strootjes. De mannetjes hebben soms meerdere vrouwtjes. Ze verdedigen hun nest zeer sterk tegen belagers, waar andere soorten graag van mee genieten door bij hen in de buurt te broeden.

Mensen, verstoor a.u.b. de rust in onze vogelgebieden niet nu het weer broedseizoen is.
De vogels zullen u dankbaar zijn door naar onze gebieden te blijven terugkeren.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

92 gedachtes over “Chasing birds – 3

 1. schitterende opnamen Rudi van deze schitterende vogel
  ik zag er gister ook vliegen en duiken , maar kreeg ze niet eens voor de lens , was erg blij met 2 foto’s van de Grutto
  rustige avond groet

  Like

 2. Je hebt toch goed fotografie werk afgeleverd vind ik. De welgevulde vuilbak na zo’n vogelshoot is héél herkenbaar 🙂 , maar dat weegt niet op tegen de prijs van zo’n peperdure super zoom of prime lens (je bent daar al rap 15 a 20K aan kwijt… Niet voor amateurs zoals wij hé ?
  Als je maar plezier beleeft aan je fotografie, dat is het belangrijkste !

  Like

  1. En dat plezier was er zeker Dirk…. alleen is het aantal clicks van mijn toestel exponentieel toegenomen vrees ik…. ha ha ha De prullenbak is ondertussen weer leeg hoor.
   Groetjes

   Like

 3. Très bel oiseau en plein vol.Pour les prises de vue,tu t’es grandement amélioré au fil des photos.Quand le ciel est devenu bleu,les prises sont plus proches et on voit nettement les détails de l’oiseau alors,je dis BRAVO pour le résultat.Cela valait bien quelques déchets. 😉 Qui n’en a pas?
  Bonne soirée Rudi.

  Like

 4. ik weet het zeker te waarderen want probeerde het zelf ook al. Want verloor de vogels meermaals. Heb het toen opgegeven .Zal het nog wel eens proberen maar laat het nu even voor wat het is.
  Mooi resultaat, je mag best tevreden zijn

  Geliked door 1 persoon

  1. Dann genieße einfach diese Bilder Hedwig. Schade, dass diese Vögel nicht bei Ihnen vorkommen, vor allem während der Brutzeit führen sie spektakuläre Abwehrflüge durch, wenn ihnen jemand zu nahe kommt.
   Ein schönes Wochenende wünsche ich ihnen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Je hebt kievieten hele mooie foto’s gemaakt. Wat is deze vogel toch mooi in de lucht te vliegen. Knap gedaan. Bij jou is het goed gelukt. Compliment! Fijne dag.

  Like

  1. Ze hebben me wel wat moeite gekost want kieviten zijn razend snel in de lucht. Zeker met een telelens zijn ze dan moeilijk te volgen… ppffttt. Na een heel strenge selectie bleven er toch nog een aantal aanvaardbare opnames over.
   Nog een fijn en zonnig weekend gewenst en bedankt voor je reactie.

   Like

 6. Wonderful images Rudi, a new bird to my eyes and so colorful. I love trying to photography birds in flight. It is a fun challenge and being able to see the wing spans in a photograph really shows the beauty and details of these amazing wings. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.