Dreamy cow parsley


Het Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) is waarschijnlijk de meest bekende verspreid voorkomende schermbloemige plant. Momenteel doopt hij onze wegbermen in een witte, in de wind wiegende, zee

van witte bloemschermen. De plant kan tot 1,5 m en meer hoog worden. De stengels zijn hol en gegroefd, vaak met een rode waas. Het fluitenkruid dankt zijn naam aan het feit dat van de stengel fluitjes gemaakt kunnen worden. De bloeiperiode loopt van april tot juni.

Door het feit dat fluitenkruid zelden als solitaire plant voorkomt, maar in (soms grote) groepen bij elkaar staat, is een leuk object om als fotograaf mee te experimenteren. Spelen met het scherpstelpunt, zoals in de twee onderstaande (kleine) foto’s zorgt voor dieptewerking.

Soms zorgt een onverwachte bezoeker voor een leuk accentje zoals op de foto hier bovenaan.

Let op !

Onder de schermbloemigen bevinden zich twee zeer giftige planten:

De Gevlekte scheerling (Conium maculatum) ook gekend als “Dolle kervel” komt tamelijk algemeen voor. Het sap van de zeer giftige plant werd door de oude Grieken gebruikt om bij misdadigers door middel van de gifbeker een doodvonnis te voltrekken. Meer info hier

De Dodemansvingers (Oenanthe crocata) is gelukkig eerder zeldzaam (slechts enkele vindplaatsen in België en Nederland). De knollen zijn zeer giftig. Aan de vorm en giftigheid van de knollen heeft de plant haar naam te danken. Ook de andere delen van de plant zijn giftig. Meer info hier


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

63 gedachtes over “Dreamy cow parsley

 1. Bonsoir Rudi,
  je ne saurais dire si j’ai déjà rencontré cette fleur légère et aérienne le long des routes mais tu l’as photographiée de bien jolie façon.Il est vrai que les fleurs toxiques ont une ressemblance avec le persil de vache alors,il faut juste les prendre en photos.Merci pour l’info. 😉
  Bonne soirée,Rudi.

  Like

 2. Mooie foto’s van het fluitenkruid. Ik kan er ook altijd van genieten wanneer de bermen en de slootkanten wit kleuren van het fluitenkruid en/of geel van het koolzaad.
  Als ik in de natuur ben, eet ik liever een meegenomen boterham dan dat ik me aan onbekend natuurlijk materiaal waag.

  Like

  1. Het fluitenkruid is niet giftig hoor en gelukkig is dat de plant die nu in overvloed overal te zien is langs snel-, bos- en andere wegen. Enkel te twee laatst vernoemde (gans onderaan) zijn giftig.
   Nog een fijne dag Nellie en groetjes.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooie opnames van het fluitenkruid Rudi. De fijne kantachtige bloempjes staan nu overal te schitteren in bermen .Ik blijf er heel vaak even bij stilstaan want ze zijn ontzettend fotogeniek.

  Like

 4. Nice photos of something in the category of “beautiful but don’t touch”. Well in this case touching isn’t so bad as long as you don’t lick your fingers afterward. 🙂 As a rule I do not forage anything, not even berries. I figure the berries are for the wild animals who rely on them for food while we have supermarkets.

  Like

 5. Fluitenkruid, ik word daar zo blij van! Tijdens mijn vrijwel dagelijks rondje loop ik langs veel fluitenkruid en snuif de heerlijke geur op. Mooie foto’s heb je gemaakt!

  Like

  1. Heel erg bedankt Willie en ja, dat fluitenkruid komen we nu zowat overal tegen. Vaak zag ik al mooie opnames van deze schermbloemigen en dat zette me aan om ook eens een poging te wagen. Bedankt voor uw reactie alsook voor het volgen van mijn blog.
   Beleefde groeten,
   Rudi

   Like

  1. Oei…. dan heb je wel veel geluk gehad hoor – LOL
   Ha ha ha, grapje hoor maar het is wel nuttig om onze meest giftige planten te kunnen herkennen, niet alleen voor onszelf maar ook om onze kinderen en kleinkinderen er voor te kunnen waarschuwen, toch.

   Like

 6. Bonjour Rudi , je connaissais cette ombellifère mais pas son nom voilà qui est fait très belles photos avec des MAP comme j’aime , je poursuis ma visite chez toi
  Bonne journée
  Amitiés
  Maguy

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.