A Field Bouquet


Scherpe boterbloem (Ranunculus acris) – een Boterbloemsoort die door insecten wordt bestoven en bevrucht. Bij regen buigen de bloemstelen om en gaan de bloemen hangen (slaapstand) iets wat

je ook ziet bij de Pinksterbloem ziet als het regent. Op die manier blijven de bloemdelen (meeldraden en stampers) droog.je bij regen ook ziet bij de Pinksterbloem. Op die manier blijven de bloemdelen (meeldraden en stampers) droog. De plant is licht giftig voor het vee en wordt dus gemeden.
De oude Grieken gebruiken de boterbloem voor het bereiden van een kikkergroene verfstof voor kleding.


Smeerwortel (Symphytum officinale) – Valt vooral op door de ruw aanvoelende bladeren en stengels, maar ook door de witte tot roodpaars kleurende klokvormige bloemen. De bloemen worden druk bezocht door o.a. hommels bezocht vanwege de nectar en de pollen. Kleinere insecten zoals bijen boren onderin de kroonbuis een gat, om bij de nectar te komen. Dit noemen we “inbraak” en de geboorde gaten vallen vaak op door hun bruine rand (zie foto rechts).

In de alternatieve geneeskunst gebruikt met de wortel bij het bereiden van zalven die de gewrichten soepel houden, gewrichtspijn tegen gaan en ook een helende werking op wonden zou hebben. Doch, let op, deze plant bevat stoffen die schade aan de lever kunnen toebrengen en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Het is ten zeerste af te raden om hiermee te experimenteren.


Veldkruidkers (Lepidium campestre) – Verwant is aan tuinkers. De plant wordt 20 tot 60 cm hoog, heeft een enkelvoudig stengelomvattend, lepelvormig en zwak getand blad in de vorm van een pijl. De bloeitijd (maart tot begin september) levert witte bloempjes op een rechtstaande aar die uitgroeien tot brede, platte en gekerfde vruchtjes. Het is een plant met een voorliefde voor erg zon tandplaats, droog grasland, bermen of braakliggende grond.


Akkervergeet-mij-nietje (Myosotis arvensis) – Komt voor op open, droge tot matig vochtige, voedselrijke grond in akkers, in bermen en op dijken en aan bosranden, ook in de duinen. Er ontstaat vaak verwarring met het Ruwbladig vergeet-mij-nietje (Myosotis ramosissima). Beide soorten hebben erg kleine bloemen (amper 3 mm groot) .


Veldhondstong (Cynoglossum officinalis) – De plant heeft een onaangename, muisachtige geur. De roodbruine bloemen staan in korte, dichte, pluimvormig gerangschikte ongevorkte en naar beneden gerichte bijschermen. De stekelige deelvruchtjes worden door mensen en dieren verspreid. Ze blijven heel gemakkelijk haken in kleding of vacht.

De plant bevat alkaloïden en wordt als giftig beschouwd voor paarden en vee. Veldhondstong wordt in de alternatieve geneeskunst gebruikt als wondheelmiddel. Omdat het aanwezige pyrrolizidinalkaloïde ook voor mensen giftig is, dient de plant niet inwendig gebruikt te worden.


Bermooievaarsbek (Geranium pyrenaicum) – Aan de stengeluiteinden zitten de tweebloemige bloeiwijzen. De rand van de kroonbladen is duidelijk uitgebocht tot ingesneden. De soortsnaam pyrenaicum duidt erop dat de soort onder meer in de Pyreneeën een thuisbasis heeft. De splitvrucht die met zijn lange uitgroeisel van opzij erg veel gelijkenis vertoont met de kop van een reiger, ooievaar of kraanvogel heeft geleid tot de Nederlandse naam. (Ger anium = van het Griekse geranios: kraanvogel)


Margriet (Chrystanthemum leucanthemum) – Bloeit van mei tot augustus in onze graslanden. Margrieten hebben de grootste bloemhoofdjes met witte lintbloemen en gele buisbloemen die we in onze contreien kennen. De gele schijf bestaat uit 400-500 bloemen, ieder van circa 3 mm lengte, waarvan de honing in het klokje slechts circa 1 mm diep ligt.


Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) – Behoort tot de Anjerfamilie en valt op door zijn vrolijke uiterlijk vanwege de roze kleur en de in vier delen opgesplitste kroonbladen. Echte koekoeksbloem sierde in vroeger dagen al onze natte hooilanden. Verlaagde grondwaterstanden en overbemesting heeft de plant teruggedrongen tot slootkanten en beheerde venige en natte als natuurgebieden.

In de bladoksels van Echte koekoeksbloem vind je vaak het zogenaamde koekoeksspog, slijm met luchtblaasjes afkomstig van de larve van een schuimcicade. Vroeger werd wel gedacht dat dit spuug van de Koekoek was, vandaar de Nederlandse naam van deze plantensoort.


Avondkoekoeksbloem (Silene latfolia) – De bloemen zijn overdag bijna gesloten en zien er als verwelkt uit, maar ’s avonds openen zij zich en dan ruiken ze sterk. Op beschaduwde plaatsen zijn ze echter ook overdag meer open.


Smalle weegbree (Plantago lanceolata) – Een Weegbreesoort met tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren die bloeit met 4-5 cm lange aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. Het blad van de Smalle weegbree wordt gebruikt tegen huidaandoeningen en verhelpt jeuk die ontstaat door het aanraken van brandnetels .


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

91 gedachtes over “A Field Bouquet

 1. Heerlijke macro’s én alle foto’s zijn vakkundig gedocumenteerd.
  De laatste foto van de “Smalle weegbree” vind ik echt de topper in deze knappe serie !
  De Scherpe boterbloem waar je mee begint, die ken ik heel goed. Mijn woeste weide gazon staat vol van deze gele juweeltjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wel Dirk, dan kan ik je alleen maar zeggen dat je een prachtig gazon zal hebben, waarschijnlijk zo’n veldje zoals datgene waar ik de eerste foto heb gemaakt.
   Fijne avond nog en bedankt voor je mening over deze fotoreeks 😉

   Like

 2. Een schitterende macro serie, Rudi. Het akker-vergeet-mij-nietje is voor mij het meest geslaagde door de kleurcontrasten in de bloem en zeker met de rode kever erbij.
  Het blad van de smeerwortel zou ook weldadig zijn bij brandwonden. Heb het gelukkig nog niet moeten uitproberen😄. Maar zalf op basis van deze plant doet mijn (oude) knoken wel goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je se smeerwortel kent van je deugddoende zalf. Zorg dan maar dat je steeds een tube in huis hebt 🙂
   Alvast een fijn weekend gewenst Greta en bedankt voor je menig over die éne foto met de kever.

   Geliked door 1 persoon

 3. Deze bloemen is zeker mooi om te zien. Boterbloemen zien wel ook ergens. Opvallende kleur is dit. Je weet ook gelijk de namen hoe heet heten. Daar leren wij ervan. Prachtig om te genieten! Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een hele mooie serie macro’s en close-ups van deze veldbloemen, Rudi. De meeste zijn me wel bekend. Behalve de bloemen heb je ook een paar maal een leuke bijvangst mee kunnen nemen met de insecten op het Akkervergeet-mij-nietje en de Smalle weegbree.

  Geliked door 1 persoon

 5. Vroeger keek ik altijd naar de grond, naar de bloemen. Langzaam maar zeker ben ik “hogerop” gegaan naar de vogels. Maar toch begin ik weer meer naar de bloemen te kijken en kan er erg van genieten! Mooie informatieve blog!

  Like

  1. Wel Willie, bloemen en planten zullen altijd mijn grootste interesse wegdragen maar ik begin langzaam maar zeker ook wel eens aan een vogelobservatie (zoals je al wel gemerkt zal hebben). Weldra gaat er een, naar mijn mening althans, mooie reeks volgen… maar dat merk je wel als het zo ver is hé.
   Groetjes en bedankt voor het compliment,
   Rudi

   Like

 6. Kasia

  Schön, die Wiesenzeit ist endlich wieder da. Danke, dass Sie uns diese allgegenwärtigen und doch zu wenig bekannten Pflanzen näher gebracht haben.

  Like

 7. Magnifiques macros de ces plantes communes que l’on oublie parfois de regarder de près , merci , rudi , pour ce splendide partage , je me suis régalée avec un +++ au myosotis et bien sûr la marguerite 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.