Coninckshofke


We keren weer terug naar de Polders van Kruibeke en bezoek deze keer een bijzonder plekje aan de boorden van de Rupelmondse Kreek namelijk het “Coninckshofke“. Je vindt de locatie terug op het kaartje van de Kruibeekse Polder bij het nummer “9“.

Dit bijzonder plekje is bereikbaar via het Beverpad dat je vanaf de achterliggende dijken kan inslaan. Xavier de Ree mocht er zijn nieuwe werkkamer onthullen.

Eigenlijk was deze plek reeds in de 19e eeuw gekend als pleisterplaats langs de kreek en na W.O. I ontstond er zelfs een kleinschalig tuinbouwbedrijfje.

In de 20ste eeuw wisselde het meermaals van eigenaar én van bestemming. Zo organiseerde een zekere Anna Van Raemdonck vanuit het huisje de productie van dubieuze puistenzalfjes, op basis van kattenvet. Aan die kwakzalverij kwam een einde na een rechtszaak tegen de vrouw in de jaren 1960.

Voor de anderstalige lezers:

Rupelmondse Kreek

De Rupelmondse Kreek is een restant van een dijkdoorbraak in de 18e eeuw. In de 20e eeuw trof je rond de kreek vakantiehuisjes, schuilplaatsen van vissers en allerhande oeververstevigingen. Dit fraaie Coninckshofke was zo’n vakantiehuisje.
Door de oeverversteviging te verwijderen en de oevers glooiender te maken, kregen ondiepe water- en moerasplanten opnieuw ruimte om te groeien. De bomen die te dicht bij de oever staan werden in het water gelegd. Dood hout in heet water speelt immers een sleutelrol in een gezond ecosysteem. er ontstaat een mozaïek van planten en hout vol beschutte plekjes voor insecten, vogels, vissen en amfibieën. Deze ingrepen hadden ook een positief effect op de waterkwaliteit. En kijk er leeft heel wat in en rond de kreek….

Voor de anderstalige lezers:

Coninckhofke

Van elitetoerisme…
In de 2e helft van de 19e eeuw, toen de rijken zich graag kwamen ontspannen aan de Rupelmondse Kreek, bouwde bankier én steenbakker Waterschoot op zijn favoriete visplaats dit paviljoen. Later werk hett eigendom van de zeepzieders familie De Coninck uit Temse en kreeg het meteen zijn huidige naam: het Coninckshofke.
…naar landbouw
Na W.O. I kocht de familie Van Raemdonck, die een transportbedrijf had in Rupelmonde, het perceel en het gebouw. Hector en zijn zussen gebruikten het om kleinschalig te boeren.
Het was, om het zacht uit te drukken, een kleurrijk familie. Anna stond bekend voor haar confituren en zalfjes (zie hoger in dit blog). Het hofke was toen ook al omringd met verschillende hoogstam– en halfstam fruitbomen.
Hector, lokaal bekend als Torre van Pau van Sieskes, trok zich op latere leeftijd meer en meer terug op het Coninckshofke. Zijn doodsprentje spreekt over een “kluizenaarsbestaan”.
Renovatie
In de 90er jaren van vorige eeuw kwam het Coninckshofke in het bezit van de familie Depuydt die het liet renoveren. Vandaag is dit hofke een voor iedereen toegankelijke schuilplek en tevens infopunt. De boomgaard wordt opnieuw onderhouden en brengt lokale appel– en peervariëteiten voort zoals Doyenné Du Comice, Pladei, Keuleman en Strijping.
Creatief met paardenpoten
Over Torre en zijn avonturen doen vele verhalen de ronde. Zo heb je het verhaal van een otter die aan tafel
kwam mee eten of dat van een overleden paard dat niet helemaal begraven raakte en wiens poten dan maar dienden om bloempotten op te zetten (zie tekening links). Wie meer wil weten kan altijd zijn licht eens opsteken bij de Barbiergidsen.

Uitzicht vanuit het paviljoen op een zijarm van de Rupelmondse Kreek

Het is de ideale plek om tijdens je wandel- of fietstocht je picknick te nuttigen. Een ware oase van rust waar je ongetwijfeld heel wat watervogels kan spotten. Zeker binnen het gebouw is dit mogelijk dank zij de verschillende kijkopeningen die zijn aangebracht. Verder vind je er tal van infopanelen die je vertellen over de natuurrijkdom van het gebied.

Wie echt geluk heeft, spot misschien zelfs een bever.

Aan het andere uiteinde van het Beverpad kom je bij het Karperhuisje. Dit gebouw is niet toegankelijk en doet dienst als verblijfplaats voor een kerkuil en voor vleermuizen. Het huisje dateert van 1961 en werd eveneens gebouwd als vakantiehuisje.

Wie op pad gaat in de Polders van Kruibeke moet zeker deze unieke plaatsen een bezoekje brengen !

Of laat je inspireren door onderstaande video.

(Met dank aan Scalluvia)


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

Advertentie

53 gedachtes over “Coninckshofke

  1. Après les inondations et les pénuries d’eau, la paix est définitivement revenue. Seuls les panneaux d’information nous rappellent les temps anciens. Désormais, c’est bien de pur charme dont vous pourrez profiter.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik zal er wel niet snel komen, maar het lijkt me wel een prachtig gebied om eens rond te kijken. Vooral die dode bomen en het Karperhuisje vind ik erg mooi.
  Een echte ijsvogel heb je er waarschijnlijk nog niet gespot, maar ook daar lijkt het me een prima plek voor.

  Like

 2. Dat lijkt me weer een prima tip om die omgeving eens te gaan verkennen. Ik vermoed dat dit ook een paradijs voor de macro fotograaf moet zijn 🙂 Het Karperhuisje is zo te zien ook de moeite waard. Dikke merci voor deze to-do tips

  Like

  1. Het karperhuisje is wel niet toegankelijk en het smal paadje er naartoe is beveiligd met een camera ! Waarschijnlijk vanwege de vleermuizen (ter bescherming en voor hun rust).
   Een macro fotograaf vind overal wel iets interessant hé Dirk 😉

   Like

 3. Les polders sont une mine de découvertes multiples.De plus,l’endroit est accueillant et vraiment calme.En regardant la vidéo,je me rends compte que la faune est nombreuse et diversifiée de même que la flore.C’est une endroit magique pour réaliser des photos.
  Merci Rudi et bonne soirée.

  Like

 4. schitterend blog Rudi
  een prachtige geschiedenis ook , met veel verschillende eigenaren
  nu ik denk wel een betere eigenaar , ook geen dubieuze zalfjes meer
  maar puur natuur

  Like

 5. Wat is het weer lang geleden dat ik er was. Denk dat ik de draad eens terug ga oppakken en terug wat meer met de waterbus richting Kruibeke ga. Heerlijke post en info en wat een prachtige video..

  Like

  1. Dank je Marylou, het is echt de moeite om er een bezoekje te brengen, ik weet zeker dat het je zal bevallen. Te voet is het natuurlijk wel tamelijk ver stappen om deze plekken te bezoeken aan de kreek. Mocht je gaan, geniet er van !!

   Geliked door 1 persoon

 6. Prachtig geschiedenis heb je daarover geschreven. Wat is daar mooie kreek te zien. IJsvogel op filmpje is zeker mooi gedaan van iemand filmpje. Daar id wel belevenis om te kijken. Helaas gaat niet meer….Mooie foto’s. Fijne dag.

  Like

 7. Kasia

  Es gibt so viele schöne, naturbelassene Plätzchen in Belgien. Die Sache mit den Katzen ist allerdings skurril. Wobei ich schon des Öfteren gehört habe, dass Katzen und Hunde in der Vergangenheit auch gegessen wurden. Vielen Dank für den Einblick in die Geschichte.

  Like

 8. Pingback: Old Historical Jetty – Picpholio Nature Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.