Heath Spotted Orchid


De Gevlekte orchis behoort tot het genus Handekenskruid of Dactylorhiza (van het Griekse woord daktylos; vinger en rhiza; wortel – verwijzing naar de vijfvingerige wortel). Het is één van de moeilijkst te determineren orchideeën omdat ze vrij gemakkelijk hybridiseren met andere Handekenskruid-soorten.

Opvallend is dat de soort bijna uitsluitend op zure (soms ook op neutrale) bodems met met een lage vegetatie voorkomt. In Nederland en België is ze vrij zeldzaam maar kan plaatselijk in grotere hoeveelheden in bijzondere blauwgraslanden, schrale heigraslanden of hoogveengebieden groeien.

De bloeitijd loopt van (Mei-) Juni tot begin juli. De kleur van de tekening loopt van roze tot donkerpurperkleurig. Ook komen er soms volledig witte exemplaren voor. Gevlekte orchis geeft veel mensen problemen, vooral door de forse kleur- en vormverschillen. Daarnaast komt nog dat er veel verwarring kan ontstaan met de Bosorchis (Dactylorhiza fuchsii).

Mocht je deze of andere orchideeën op je wandeling tegen komen, geniet er dan van met je ogen, maak er desnoods een foto van zonder hun leefwereld te verstoren (ook het betreden van hun groeiplaats kan verstoringen te weeg brengen !)

Deze soort is zeldzaam en verdient een eerlijke kans op een rustig voortbestaan,
verstoor hun dan ook niet… ze zullen u met hun schoonheid belonen .


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

72 gedachtes over “Heath Spotted Orchid

 1. These are gorgeous flowers, Rudi, and you got some wonderful captures! The closeups are nice and show off those wonderful colored veins, and the wider views are quite lovely. I do like to see the full environmental scene with the other wildflowers. Your second to the last image is a very pleasing composition.

  Like

 2. Vaak bloeien in mei uitbundig en juni ook. Prachtig serie foto’s heb je gemaakt. Deze kleuren hou ik ook zo van. Mooi gedaan. Bloemen komen steeds meer. Klaprozen bij ons zie het overal. Bij ons blogje aan de water geweest. Heeft lekker geregend bij ons. Bij jullie ook. Goed voor de natuur. Vogels snaak ernaar. Fijne zondag gewenst.

  Like

 3. Net als vrijwel alle orchissen is ook dit een mooie soort Je hebt er compleet met een paar fraaie close-ups weer een mooie serie van gemaakt, Rudi.
  Een paar jaar geleden trof ik nog eens een gaatje in de grond waar enkele dagen eerder een brede orchis stond. Mensen schijnen maar niet te begrijpen dat het zinloos is om zo’n uitgegraven orchis in de tuin of in een bloempot te zetten. Een kansloze operatie.

  Like

  1. Bedanktd Jan. Wat erg om dat te moeten vaststellen… mensen hebben totaal geen benul van de geschikte leefomgevingen van orchideeën die je dan ook perfect zou moeten kunnen nabootsen en in een potje gaat dat zeker niet… nog maar te zwijgen voor de noodzakelijkheid van bepaalde zwamvlokken in de ondergrond. Ze zijn totaal niet te vergelijken met de orchideeën die in de handel worden aangeboden ! De meesten daarvan groeien zelfs in bomen en halen hun voedsel en vocht uit de lucht en uit organisch afval dat op de boomstammen achter blijft.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ces orchidées en macro sont vraiment extraordinaires.Quelle délicatesse des petites fleurs assemblées et dans des tons très doux parfois rehaussés d’un coeur plus vif.
  Bon dimanche Rudi.Il fait moins chaud.Ouf.

  Like

  1. Dank je Willie en ik vind het altijd leuk om een beetje (niet al te technische) info mee tegen, ik hoop dat een aantal lezers dit weten te waarderen. Zelf leer ik ook graag iets bij als het kan.

   Like

 5. Kasia

  Da haben Sie eine echte Rarität entdeckt. Ich habe so eine Pflanze noch nie in der freien Natur gesehen und wenn, dann hätte ich sie sicher nicht als Orchidee erkannt. Danke für den Einblick 🙂

  Like

 6. What a beauty! Orchids are fascinating plants and this one seems to be no exception. Your photos are excellent. It’s good to see both the close-ups and the photos that show the plant where it grows. Thank you!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.