Purple Accents


Schiet niet op de pianist a.u.b. als ik hier schrijf dat dit de Gewone rietorchis (Dactylorhiza praetermissa supsp. praetermissa) is. Het was namelijk Obsidentify die mij dit aangaf. Er is wel een treffende gelijkenis met de orchidee die ik jullie de vorige keer toonde. Ze behoort dan ook tot dezelfde familie.

Ik kan je alvast meegeven dat het langwerpig blad niet gevlekt is en de tekening van de lip ook iets verschilt van patroon. (dit voor wat het waard is).


Hoe zeer mijn terughoudendheid van de vorige, des te overtuigder ben ik van deze schoonheid. Hier gaat het om de Zwanenbloem (Butomus umbellatus). Het is een krachtige groeier met een stevige horizontaal groeiende wortelstok. In bloei kan je moeilijk om de plant heen. In België is de plant enkel in het westen van het land voorkomend. Hij is dan ook tamelijk zeldzaam en groeit altijd aan de waterkant. Het heel scherpe blad dat laag tegen de grond in een rozet groeit, kan diep snijden in de tong van runderen als ze er van eten.


Zeer algemeen voorkomend en soms zelfs ook een beetje verwenst, is de Akkerdistel (Cirsium Arvense). De bloeiwijzen verschijnen in groepjes op viltige stengels. De wortels vertakken ondergronds sterk van waaruit nieuwe planten verschijnen. Vandaar is de akkerdistel zeer moeilijk uit te roeien. Voor de insecten is het echter een gedekte feesttafel. De nectar is namelijk heel makkelijk bereikbaar.

De Langstekelige distel (Carduus acanthoides) een bijzonder stekelige plant die een tamelijk sterk vertakte groeiwijze heeft. Als ze in groepen bij elkaar staan (wat vaak het geval is) raak je er met geen middelen doorheen. Carduus komt van het Latijn en betekent Wilde distel of Artisjok.


Een andere veel gezien verschijning is de Speerdistel (Cirsium vulgare). Zeer kenmerkend zijn de lange naaldvormige uitlopen (en dus pijnlijke) bladeren. De bloemhoofdjes zijn vrij groot en eirond. De paarsrode bloeiwijze was jammer genoeg nog niet ver genoeg gevorderd. In tegenstelling tot de Akkerdistel zit de nectar hier dieper in de bloemen verborgen waardoor enkel bijen met en lange tong er bij kunnen. In België bestaat er een verdelgingsplicht en moet deze plant op akkers vernietigd worden om verder uitzaaien te voorkomen.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

71 gedachtes over “Purple Accents

 1. These are very beautiful photos, Rudi! When I was a child, I got tangled up in a thistle plant which didn’t leave me with a good memory. It’s good that your people are apparently mandated to eradicate the thistle plant. it’s a nasty bugger. But, the birds sure love the seeds!

  Geliked door 2 people

 2. Dat is weer een serie mooie zomerbloeiers. Er zijn nogal wat orchissen die flink op elkaar lijken, ik kom daar niet altijd uit. Zwanenbloemen heb ik hier al een tijdje niet meer gezien, jammer want ze zijn erg mooi. Maar ook distels hebben – hoe stekelig ze ook zijn – absoluut hun charme.

  Geliked door 2 people

 3. De pianist mag gerust zijn, ik zal er niet op schieten. Orchideeën zijn niet makkelijk om te determineren, soms kleine verschillen maar al een andere naam. Je foto’s zijn wél duidelijk! En dat is toch waar we het voor doen.
  De zwanenbloem is een aangename kennismaking, ook al kom ik uit het westen, de bloem heb ik nooit gezien (opgemerkt..) Distels zijn altijd mooi om een praatje mee te maken, een geslaagde reeks.

  Geliked door 2 people

 4. Prachtige foto’s en niets zo moeilijk als wilde, orchideeên op naam brengen soms twijfelen specialisten zelf .
  ik ken de zwanenbloem goed en verleden jaar fotografeerde ik er een aan de vistrap langs het totterpad en 1i één aan de vijver in het hofke van Eden in in Wilrijk . Dit jaar waren ze op beide plekken verdwenen.

  Geliked door 2 people

  1. Dat is wel jammer dat de zwanenbloemen verdwenen zijn. Deze foto’s zijn gemaakt op een plek waar ik ze vorig jaar ook zag. Tot mijn verwondering waren er dit jaar véél meer exemplaren aanwezig. Tip: fietstpad UZA Wilrijk.

   Like

    1. Oh leuk…. ik vroeg het me gewoon af 🙂 Toch leuk dat je zo’n plekje hebt waar je in alle rust van de natuur kan genieten zonder dat je het huis uit moet. Geniet er van hoor 🙂

     Like

 5. Encore de belles fleurs sauvages dont l’orchidée qui est une fleur que j’affectionne.Les fleurs de chardons me font de l’oeil mais elles sont bien protégées par les piquants alors,on ne touche pas.😃
  Bon week-end Rudi.

  Geliked door 1 persoon

 6. Kasia

  “Erschießen Sie nicht den Pianisten?” Das habe ich so noch nicht gehört. Bei uns spricht man davon, nicht “den Boten zu erschießen.”

  Ich habe tatsächlich gedacht, es sei die gleiche Blüte wie beim letzten Mal, die sie uns hier präsentieren, erst aus näherer Sicht sieht man die Unterschiede. Sehr schön.

  Geliked door 1 persoon

  1. Verschiedene Sprachen, verschiende Ausdrucken 🙂
   Es komt von das Englische: “Don’t shoot the pianist” 🙂
   Orchideën sind manchmahl sehr schwierig zu determinieren…. und oft sehr änlich.

   Like

 7. Dit is weer een mooie verzameling bloemen. Ik wist niet dat orchissen wat lastig zijn te determineren, ik had mij daar tot dusver niet in verdiept. De verschillende distels zijn altijd in trek bij allerlei insecten. In deze serie ga ik voor de zwanenbloem, die vind ik zo mooi. Ik ken hier in de buurt een sloot waar ze ook staan. Gestimuleerd door jouw foto´s ga ik daar binnenkort maar eens kijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk, ik ben benieuwd naar jouw zwanenbloemen Jetske. 🙂
   Een aantal orchideeën lijken heel sterk op elkaar en daarbij komt dan nog dat er kruisingen optreden, echt niet aan mij besteed…. ik laat het dus over aan obsidentify of aan iemand met kennis van zaken.

   Geliked door 1 persoon

 8. De zwanenbloem daar durf ik me wel aan te wagen maar de soorten orchidee is best wel lastig en ook al die distelsoorten. Je hebt er een mooi verslag met foto’s van gemaakt!

  Like

 9. Bonjour Rudi , très très belle série , je découvre avec toi la fleur de cygne que je ne connaissais pas du tout , les orchidées je connais mais tellement de variétés que j’ai beaucoup de mal à les reconnaitre 🙄

  Like

  1. Les orchidées sont souvent très difficile a déterminer….
   La fleur de cygne n’est pas si commun chez nous…. je ne connais pas la situation dans votre région. A moins, vous l’avez vue dans le blog 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.