Old Historical Jetty


We keren weer terug naar de Kruibeekse Polders voor wat op het plannetje ingetekend staat als Het Fassaat (nr 7). De foto hierboven toont ons hoe Het Fassaat er na de aanleg van het overstromingsgebied uit ziet. Lang geleden was dit havengeul naar een belangrijke aanlegplaats voor die schepen die hun lading dichter bij het meer landinwaarts gelegen dorp Bazel en Kasteel Wissekerke moesten lossen en laden.

Foto hierboven toont de situatie na de overstromingen van 1715 en de inpoldering die nadien gebeurde. De aanlegplaats onderaan in de punt van de driehoek, kwam droog te liggen en Het Fassaat werd landbouwgrond.
Bij de inpoldering in de 12e / 13e eeuw lag de driehoek buiten de dijken en was er een brede gracht waardoor schepen dichter tot bij het dorp Bazel en het Kasteel Wissekerke konden lossen en laden.

De gronden rond deze gracht liet men in de winter overstromen om vruchtbaar slib te laten afzetten. In de lente werden de zomerdijken weer gedicht en werden er gewassen verbouwd. Dit ging zo tot in 1715 toen er een permanente winterdijk werd opgericht.

Het Sigmaplan zorgde weer voor een ontpoldering van Het Fassaat en gaf de Schelde weer zijn oorspronkelijke ruimte terug met als gevolg een prachtig slikken en schorrengebied.

Lepelaars in de Kruibeekse Polders

Iets meer landinwaarts van Het Fassaat, stuitte ik op een groep rustende Lepelaars (Platalea leucorodia). Kenmerkend is natuurlijk zijn karakteristieke snavel die hij geopend door het water beweegt terwijl hij met zijn kop een soort van “neen-beweging” maakt. Op die manier tast hij naar garnaaltjes, visjes en ander eetbaars. In het broedseizoen dragen lepelaars een soort kuif op de kop en hebben ze een oranje-gele borstvlek. Wie goed kijkt, ziet dit bij deze foeragerende lepelaar op de voorgrond.

Dit was trouwens mijn eerste ontmoeting met lepelaars in de vrije natuur. De foto’s zijn genomen met de Sigma 150-600 mm + de x1.4 teleconverter. Ze zaten zo ver weg dat ik ook nog heb gecropped. Vandaar dat de kwaliteit zeer matig is. Mijn excuses hiervoor maar mijn enthousiasme was net iets te groot om ze niet te tonen.

Wie het Fassaat bezoek zal niet zo ver daar vandaan nog een heel merkwaarde plek ontdekken, maar daarover meer in een volgende aflevering van De Kruibeekse Polder.


Voor wie graag nog een keer terugblikt op de vorige afleveringen:

Flood Protections create new Nature (+ map)

Birding @ “Kortbroek”

Coninckshofke

More birds


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

54 gedachtes over “Old Historical Jetty

 1. mooi stukje geschiedenis Rudi
  in woord en beeld , ja inpolderen en weer terug ontpolderen om het slib voor de landbouwgrond , in Zeeland gaan ze een inpoldering definitief terug geven aan het water , ambtenaren zijn toch vreemde wezens denk ik dan
  de Lepelaars heb je er toch maar op

  Like

  1. Nu natuur weer meer aan belang krijgt, zie je inderdaad terug meer ontpoldering optreden Karel. Het kan het land alleen maar terug mooier maken hé.
   De lepelaars waren wel speciaal maar eigenlijk veel te ver voor wat mijn lens aan kon…

   Geliked door 1 persoon

    1. Ik denk wel dat er nu ontpolderd wordt op een verantwoorde manier waarbij gebieden terug worden vrijgegeven aan het water maar tevens met de aanleg nieuwe beschermende dijken meer landinwaarts…. Gelukkig heeft me nu veel meer kennis van zaken om dergelijke zaken te beheren 🙂

     Geliked door 1 persoon

 2. Je uitleg over hoe het was en is van dit gebied is echt top !
  Van de ontpoldering, daar wist ik niets van. Nu wel 🙂 Waarvoor mijn dank !
  De lepelaars heb je desondanks de handicap van deze zoom lens toch redelijk mooi op de gevoelige ccd kunnen krijgen. Betere foto’s kan je natuurlijk maken met een prime van 600 , 800 of 1000 of meer ! mm, maar dit soort lenzen zijn onbetaalbaar voor amateurs zoals wij.

  Like

  1. Graag gedaan Dirk, die uitleg 🙂
   Ben best wel tevreden over de lepelaars, het gaat trouwens niet enkel over de foto’s maar ook over de ervaring om ze te vinden hé….. soms wordt dat wel eens vergeten.
   Fijne avond nog en groetjes.

   Geliked door 1 persoon

 3. Bedankt voor de begrijpbare info.En zo leuk dat je de lepelaars trof. Het geeft zo’n fantastisch gevoel dat ik 2 jaar geleden, had toen ik in een Nederlandse waterplas een flamingo trof .Bleek toen dat er over de grens een groep flamingo’s een plek hadden in Duitsland en dat ze zo af en toe te zien waren in Nederland

  Like

  1. Ja dat vond ik dus ook, de foto’s is één maar de ervaring om de lepelaars zo in alle rust te zien foerageren was op zich al geweldig. Kan me voorstellen dat dit bij jou ook het geval was met de flamingo.

   Like

 4. Mooi overzicht van wat er in de loop der eeuwen zoals is gebeurd met die lap grond. Ook hier bij ons worden geregeld stukken land ontpolderd. Er staat ook bij mijn woonplaats in de buurt zo’n project op stapel, waarbij een nieuw meer t.b.v natuur en recreatie zal ontstaan.
  Mooie foto’s van de lepelaars, mooi dat je ze gevonden hebt. Ik zal binnenkort weer eens kijken wat stand van zaken is met de kolonie hier in de buurt.

  Like

  1. Een mooie trend is het zeker Jan en op die manier geven we stukjes land terug aan de natuur zonder dat het een bedreiging vormt voor de omwonenden.
   De lepelaars vond ik een hele ervaring, de kwaliteit van de foto’s is dan van ondergeschikt belang… de opwinding van het moment zelf vond ik het meest voldoening gevend.

   Geliked door 1 persoon

  1. Natuur verandert continu en gelukkig gebeurt het ook wel eens in positieve zin…. er gaat al genoeg verloren door geldbejag. De foto’s zijn niet echt goed hoor maar de ontmoeting met de lepelaars primeerde deze keer boven alles. 🙂

   Like

 5. Les travaux effectués pour que des zones ne soient plus inondées sont bénéfiques aussi pour la faune.Les aigrettes sont loin mais elles sont tellement belles.Je ne savais pas qu’il y en avait en Belgique.
  Merci Rudi pour toutes les infos et croquis. 😉

  Like

  1. En fait, c’est juste l’inverse, on s’assure que les zones à marée haute sont partiellement (et à marée vive même complètement) inondées, mais de manière contrôlée sans mettre en danger l’arrière-pays 😉 Cette alternance de périodes sèches et humides fait en sorte que des communautés complètement nouvelles trouvent un endroit pour survivre.
   En Belgique, nous avons différentes espèces de hérons, les plus courantes sont le héron bleu, mais aussi la grande et la petite aigrette (argent) et le héron garde-boeuf. Je ne suis pas sure de la traductions des noms Flamend en Français…. sorry.

   Geliked door 1 persoon

    1. Moi aussi,j’utilise Google Translate.La prochaine fois,j’essaie de te répondre en Néerlandais et pour les fautes grammaticales,on s’en fout.L’important est de se comprendre. 😉

     Like

 6. Kasia

  Ich habe diese Vögel noch nie in freier Wildbahn gesehen. Auch in Ihrer Gegend kommen sie wohl nicht häufig vor, wie ich herausgelesen habe? Danke fürs Zeigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.