Nature versus Urbex


Wie een verrassing beloofde, moet zich ook aan zijn woord houden… en dat doe ik dan ook. Op weg doorheen de Polders van Kruibeke, kan je ergens in de buurt van de Schelde door een merkwaardige maar wel vervallen bouwwerk verrast worden. Wat het is, ontdek je in dit blog.

Had je ooit durven denken dat dit iets te maken zou hebben met de Wereldtentoonstelling van 1930 in Brussel ? Wel het gaat hier over het Zweeds paviljoen dat na de tentoonstelling werd afgebroken en deels terug werd opgericht op de huidige plek. Het deed dienst als cafetaria, verbonden aan een betonnen zwembad waar de bewoners van Bazel en Hemiksem verkoeling kwamen zoeken.

Na W.O. II werd, mede door de geregelde overstromingen, de locatie opgegeven. De kosten van het onderhoud werden te hoog en de plek kwam in verval. Wat er momenteel van rest is een bijzonder “landmark” dat zeker het bekijken waard is. Ik maakte er een pseudo urbex reeks van.

Hiermee wordt nog maar eens bewezen hoe afwisselend het aanbod in deze Polders wel is. Iedereen vind er wel iets naar zijn of haar gading maar alles wordt wel omkaderd door de pracht van de natuur.
Kijk, geniet maar vooral…. verstoor niet !


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

Advertentie

67 gedachtes over “Nature versus Urbex

 1. Hoe een stukje tijdelijke wereld-tentoonstelling, een pseudo eeuwige leven krijgt !
  Het eeuwige digitale leven door deze serie.
  Wat ik altijd ergerlijk vind is dat sommige idioten die prachtlocaties moeten verpesten met hun lelijke spuit graffiti … Ik ben redelijk tolerant, maar deze bekladdingen, daar erger ik me aan.

  Like

  1. Ja, mooi is inderdaad anders…. maar goed, je moet het nemen zoals de mensheid het achtergelaten heeft. Zelf had ik het ook graag anders gezien hoor. Nu vrees ik dat men het verder gaat laten vervallen tot er uiteindelijk niets meer van rest 😦

   Like

 2. Génial, pour moi ce n’est pas un “pseudo urbex” mais un vrai urbex très intéressant à découvrir. J’aimerais approcher ce genre de photo depuis pas mal de temps mais hélas il n’y a pas grand chose à se mettre sous la dent proche de chez moi. Alors je me fais plaisir avec les urbex des autres. Merci du partage, j’aime beaucoup et c’est chouette de découvrir que c’était le pavillon suédois de l’expo universelle de 1930 à Bruxelles.

  Like

  1. Merci Marie. En ce qui concerne l’urbex, il faut vraiment être admis dans son “monde à soi” et pour cause. La plupart des endroits sont strictement interdits et souvent surveillés par des caméras. Si les propriétaires ne prennent pas ces précautions, ils sont responsables des accidents pouvant survenir lors de l’entrée des visiteurs sur le site.
   Les lieux encore visitables sont donc tenus strictement secrets, mais le plus souvent ils disparaissent aussi vite qu’ils apparaissent…

   Like

 3. pracht urbex serie Rudi , en gelijk een stukje geschiedenis
  jammer dat ze het niet naar hogere grond verplaatst hebben ipv laten vervallen
  nu nog de graffiti aan de schoonmaak zetten en dan hun de toegang verbieden

  Like

  1. ’t Ja vervallen is het zeker en ik denk niet dat er nog in gaat geïnvesteerd worden hoor.
   Het is wat het is en je kan het nog bewonderen zo lang de muren nog recht staan.
   Wel jammer dat dit gebouw zo moet eindigen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja zoals het vaak gaat…. geen respect, noch van de overheid, noch van de burgers.
   Het gebouw is letterlijk ten dode opgeschreven en dat is jammer voor dergelijk gebouw met een achterliggende historie.

   Like

 4. Rudy

  Ik heb er een oude foto van ja ik hou van geschiedenis en heb heel veel boeken er over. Ik ken het gebouw maar wist niet dat het daar stond, ga er zeker eens naar toe, is de moeite dan neem ik mijn camera mee, bedankt Rudi voor de informatie en de mooie foto’s. Momenteel zit ik een paar weken in bos, ja als je op pensioen bent is het genieten van elke dag. Nog een prettig weekend Rudi

  Like

  1. Oh dat klinkt heel interessant. Wat een toeval dus dat ik hier foto’s nam van een plek die je zo interessant vindt. Mocht je er naar toe gaan en je wil meer info over de plaats waar je het gebouw kan vinden, laat maar weten hé…. ik help je er graag mee.
   Voor nu, geniet maar van je weken in het bos, het zal daar nu ook wel zalig toeven zijn, denk ik.
   Groetjes en een heel fijn weekend gewenst.

   PS: ken je trouwens de wijk “Buitenland” bij Bornem (op de rechteroever van de Schelde) ? Ook hier maakte ik een blog over die je misschien wel interessant vindt. Hier de link:

   I went abroad

   Like

   1. Rudy

    Bedankt Rudi, daar ben ik niet zo echt bekend daar, maar zal er zeker eens een bezoekje brengen. Inderdaad hier in het bos is het zalig en ben ook over een paar weken terug grootvader geworden van een flinke kleinzoon Rian genaamd, nog een prettige zondag Rudi

    Like

    1. Oh dat wist ik niet….. Proficiat hoor, ook aan de ouders uiteraard.
     Geniet nog van je verblijf in het bos en graag gedaan hoor, die tips 😉

     Like

  1. Zo is dat Jan, zonder die extra verf had het er een stuk beter uitgezien… Maar ja, sinds de aanleg van het overstromingsgebied en de wandel- en fietsdijken komt er nu ook veel meer volk op af. Vroeger was het een plek die maar enkelingen wisten zijn.

   Geliked door 1 persoon

 5. Si je m’attendais de voir cette construction datant de 1930 encore debout.Ce devait être un bel endroit d’après les photos que tu en as prises.Dommage pour tous les graffitis sur ces murs qui dénaturent l’endroit mais la charpente est très belle.Merci pour ce bel urbex en pleine nature.
  Bon week-end,Rudi.

  Like

  1. Dommage en effet pour les “graffitis” (si on peut même appeler ça graffiti….). Depuis la construction de la plaine inondable et des digues piétonnes et cyclables, beaucoup plus de gens sont venus ici. Avant, c’était un endroit que seuls quelques-uns connaissaient.

   Like

  1. Dan moet het toch wel een bijzonder klein geheugenkaartje zijn hoor – LOL
   Toch bedankt voor het compliment. Zelf had ik er graag wat minder “verf” op de muren gezien.
   Fijn weekend nog Edward.

   Like

  1. Graag gedaan Henk, maar misschien vinden een aantal fotografen het niet meer echt de moeite nu er zo met verf te keer is gegaan. Er waren ooit andere tijden…. toen veel minder mensen er weet van hadden.

   Like

 6. Dit is wel oudje om te zien. Wel zonde. Van binnen van boven kijken ziet wel aardig uit. Echt zonde. Ik heb dit nooit gezien. Je hebt wel mooie foto’s kunnen maken van deze omgeving. Interessant!! Fijne dag.

  Like

 7. Ik heb het veel jaren terug ook eens gefotografeerd maar toen kon er er niet binnen het was overgroeid en met platen hout afgeslagen. Als ik er in de geburen kom ,ga ik er ook weer eens naar kijken.

  Like

   1. If I had to guess, I’d say that the game has likely been ongoing since us humans have been on this planet… the pendulum swings back and forth. Sadly this latest cycle of destruction could be the final move… or not. 🤔

    Like

  1. Dank je Bram, ik had ook graag gezien dat er wat meer respect was geweest voor het gebouw, maar ja…. vaak worden zelfs nieuwe gebouwen niet gespaard van deze “non-graffiti” toestanden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.