Farnese’s Bridge


Ooit vertelde ik jullie over Fort Filip (het historisch fort dat jarenlang diende als illegale stortplaats van vervuilde olie) en de graffiti wand langs de Schelde ten noorden van Antwerpen. Het fort is ondertussen netjes gesaneerd en omgevormd tot een combinatie van een kleine natuur-oase alsook een historische gedenkplek. Op deze plek lag in het jaren 1584-1585 de fameuze Brug van Farnese.

De Brug werd gebouwd in opdracht van de Spaanse overheerser met als doel de bevoorrading van de stad Antwerpen stil te leggen ten tijden van de Spaanse overheersing. Voor niet Nederlandstalige lezers is onderaan de volgende afbeelding de tekst hernomen zodat die in het blog vertaald wordt.

De Brug van Farnese (1584-1585)
De brug van Farnese dankt haar naam aan Alexander Farnese, Hertog van Parma en landvoogd van de Spaanse Nederlanden. In 1576 ondertekende Antwerpen de Pacificatie van Gent en sloot zich aan bij de opstand van de Nederlandse provincies tegen de Katholieke Spaanse koning Filips II. Antwerpen kwam toen onder Calvinistisch bewind te staan. Veldheer Alexander Farnese kreeg de taak om de opstandige gebieden onder controle te krijgen.
In juli 1584 belegde Farnese Antwerpen. De polders werden onder water gezet en op de Scheldeoevers liet hij twee forten bouwen: Fort Sint Marie en Fort Sint Filip. Tussen beide richtte hij een blokkade van 32 aan elkaar geketende schepen op – Dit was de brug van Farnese. De blokkade werd aan twee kanten verdedigd met 33 schepen waarop aangepunte palen staken. (zie foto onderaan). Ze maakten de bevoorrading van de stad onmogelijk. Antwerpen gaf zich uiteindelijk over op 17 augustus 1585.

Momenteel is van dit alles nog maar weinig te merken. Enkel de vage contouren van Fort Sint Filip zijn terug hersteld met aarden wallen en de bovenstaande gedenkplaat amen met een paar rustbanken vormen de stille getuigen van een ver verleden.

Ondanks dat diverse olieraffinaderijen en andere chemische plants hier op enkele loopafstand van de Scheldeoever liggen, kent het gebied vele schorren- en slikken waar altijd wel vogels te bespeuren vallen. Jammer genoeg was die dag het teleobjectief niet mee. Toch kon ik het niet nalaten om wat pogingen te wagen maar door het sterke croppen was er een groot verlies aan kwaliteit. Toch zijn de vogels gelukkig nog herkenbaar…

Tot zover dit stukje geschiedenis aangevuld met wat natuur.
Schepen varen weer rustig af en aan terwijl vogels
zich niets aantrekken van grenzen en bewinden.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

51 gedachtes over “Farnese’s Bridge

 1. Weer een mooi stukje geschiedenis dat je ons vertelt én toont.
  Het is ongelooflijk hoeveel landen hier in ons Belgenlandje zijn binnengedrongen om ons te overheersen… Romeinen, Duitsers, Fransen, Hongaren, Spanje, Oostenrijk,… enz enz
  En toch staat ons kleine Belgenlandje nog min of meer recht 🙂

  Like

 2. Bravo pour les belles photos d’oiseaux mais aussi pour la découverte de ce pont Farnèse. Il me semblait avoir entendu parler d’une “villa Farnèse” mais pas de pont et pas dans ton pays…. Je me cultive chez toi Rudi, merci

  Like

 3. Bij het woordje ´brug´ denk ik niet gelijk aan een blokkade. Dat was een bijzonder manier om de bevoorrading te blokkeren en met resultaat, zo lees ik. Interessant maar ook triest verhaal.
  Tele niet mee en dan zoveel vogels tegenkomen. 😉 Toch is het gelukt om een goede impressie te geven van je vogeloogst.

  Like

  1. Ja, spijt komt altijd te laat, die tele had hier goed van pas gekomen…..
   Blijkbaar hadden de Spanjaarden een andere visie op het begrip “brug”…. al was er in het midden wel een pad om de Schelde over te steken.
   Fijne weekend Jetske.

   Geliked door 1 persoon

 4. Interessant verhaal om te lezen. Vogels is zeker heel mooi fotografeert in de verte. Knap gedaan! Je ziet ook veel aan de water. Dan kan je mooie foto’s maken. Prachtig! Alvast fijn weekend!

  Like

  1. Daar heb je wel een punt Jan maar hier gaat meestal alles mee de fiets op…. en het is altijd een overweging of de telelens mee gaat, niet enkel vanwege het gewicht maar vooral voor de er aan verbonden risico’s. Hij heeft me, ondanks dat het tweedehands was, best wel 800 € gekost.
   Fijne weekend gewenst en groetjes 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Mooi om de geschiedenis te lezen, en ook fijn dat er ondanks al het fabrieksgeweld valt er ook van de vogels te genieten. Je moet een keuze maken wel of niet de telelens mee, het is ook weleens fijn om alleen te kijken en te genieten van de vogels in de lucht.

  Like

  1. Ja er is aardig wat veranderd op deze plek vergeleken met de tijden dat de brug van Farrnese er lag…. Ondanks de nabijheid van de petrochemie lijken de vogels zich er toch thuis te voelen. Trouwens in ons havengebied liggen tal van kleinere natuurgebieden die bij vogels erg in trek zijn, zowel als pleisterplaats als voor de trek.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.