Flower Power


Natuurlijk herinneren velen van ons zich de Flowerpower beweging van de jaren ’60 of misschien zelfs de single Flower Power van de Zuid Koreaanse meidengroep Girl’s Generation. Wij gaan het hier gewoon hebben over de Power die uitgaat van de kleurenpracht die we ’s zomers in de natuur aantreffen.

Helenium sp. is een geslacht van zeer droogte tolerante overblijvende en eenjarige planten uit de familie der composieten. Ze zijn inheems in Noord-Amerika waar ze vaak onder harde en droge condities weten te overleven.

Cosmea (Cosmos bipinnatus) behoort tot één van de gemakkelijkste en meest dankbare planten die je in je tuin kunt hebben. Het zijn echte zonaanbidders ! Bijen en andere bestuivers zullen je eeuwig dankbaar zijn. Deze éénjaringe plant komt van oorsprong uit Mexico. Het is dus niet gek dat cosmea van zon en een goed doorlatende grond houdt.

Bij onze Britse buren zijn Reukerwten (Lathyrus odoratus) bijzonder geliefd. Deze klimplant levert met zijn heerlijk geurende en sierlijke bloemen, prachtige snijbloemen. Bij ons verdienen ze beslist meer aandacht want reukerwten (of siererwten) zijn zo gemakkelijk te kweken en bloeien zo rijkelijk: hoe meer men er plukt, hoe langer ze bloeien. Doet men dit niet, dan worden peulen gevormd en stopt de bloei.

Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea) komt overwegend voor op zonnige en vochtige plaatsen, in duinen, bosranden en weiden. Het geslacht zou vernoemd naar de centaur Chiron uit de Griekse mythologie die bekend was om zijn kennis van geneeskundige kruiden. Een andere versie zegt dat de botanische naam is afgeleid van het Latijnse “centum” (= honderd) en “aurum” (= goud). Echt duizendguldenkruid is in ons Vlaamse Gewest strikt beschermd !

Phacelia wordt ook wel bijenbrood genoemd wat aangeeft hoe gek bijen en hommels de blauwe bloemen van deze plant zijn die afkomstig is uit het zuidwesten van de Verenigde Staten. In ons land is phacelia hier en daar verwilderd en wordt door boeren vaak geteeld als groenbemester.

De Adderwortel (Persicaria bistorta) synoniem: (Polygonum bistorta) is een overblijvende plant uit de duizendknoopfamilie. Deze plant heeft een dikke, harde en in horizontale of verticaal vlak slangachtig gekronkelde wortelstok (vandaar de naam adderwortel).

Al eeuwenlang wordt Gewone brunel (Prunella vulgaris) beschouwd als een belangrijke medicinale plant, zowel in Azië als in Europa. Dit kan worden afgelezen aan de namen die voor de plant worden gebruikt op de Britse eilanden: ‘Selfheal’ en ‘Allheal’. De medicinale gebruiken betreffen vooral de behandeling van keelpijn, hoofdpijn, koorts, wonden en zweren. Extracten van dit kruid vertonen activiteit tegen virussen zoals HIV en herpes simplex.

Vogelwikke (Vicia cracca) is een rijkbloeiende vaste plant die zich het liefst tussen de andere planten in een weg naar boven zoekt. Hij houdt van een voedselrijke en vochtige groeiplaats. De vogelwikke kan je aantreffen op bouwland, grasland, langs wegen, dijken, in heggen en in kreupelhout. De plant wordt bloeit met veelbloemige trossen van soms wel dertig bloempjes.

De Vlinderstruik (Buddleja davidii) is bij uitstek een struik die werkt als een magneet op vlinders. Hij is vooral bekend als tuinplant maar komt ook verwilderd voor. De struik behoort tot de helmkruidfamilie. Buddleja bloeit met langwerpige bloeiwijzen van juli tot september.

Hier zien we het Sint Jacobskruid (Senecio jacobaea) dat reeds ter sprake kwam toen we het hadden over de Sint Jacobsvlinder en zijn rupsen die deze plant als waardplant heeft. Herinner u het giftig karakter zowel de rupsen als van deze plant waardoor deze laatste gemeden wordt door het vee. De smaak is trouwens erg bitter. Jakobskruiskruid heeft meestal hoofdjes met een krans van gele straalbloempjes. In Nederland (o.a. op de Veluwe) en in Vlaanderen, komen echter planten voor waarbij de straalbloemen ontbreken, hett gaat dan om de ondersoort Duinkruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. dunensis).

Catalpa of Trompetboom (Catalpa bignonioides) is een bladverliezende boom die afkomstig is uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. De bloemen zijn wit met gele strepen en violette punten en 4-5 cm breed. Ze geuren zwak en staan in brede rechtopstaande pluimen. Ze bloeien in juni en juli, nadat de bladeren zijn uitgelopen. De vruchten zijn peulvormige doosvruchten die verschijnen in september – oktober.

Duizendblad (Achillea millefolium) heeft zijn Nederlandse naam (millefolium dat betekent letterlijk “duizend bladeren”) te danken aan het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. Duizendblad wordt vanouds gebruikt in de volksgeneeskunde, onder meer vanwege zijn bloedstelpende werking. Zelfs nu nog gebruiken Indianenstammen het Duizendblad in het geval van snijwonden.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

84 gedachtes over “Flower Power

  1. Interessant met prachtige foto’s.
    Een anekdote over de Vogelwikke.
    Laatst sprak een bioloog mij aan die zijn verhaal kwijt wilde over de Vogelwikke.
    ” als je de bloem mét stamper van de steel trekt komt er een vogelkoppie te voorschijn. Zo komt de Vogelwikke aan zijn naam … lijkt op een vogel en wikke komt van wikkelen.

    Like

  2. Bloemen zijn inderdaad de mooiste schepselen in het rijk van ons moeder natuur !
    Waar ik ook van geniet, zijn de zachte achtergronden bij de meeste foto’s. Dat geeft rust en laat de bloem echt op de voorgrond komen. Knappe fotografie Rudi !

    Like

  3. Beautiful colours… BTW buddleia is thriving along English (not sure about Scottish) railway lines, on embankments and in cuttings, and between rarely used sidings. If not for its exotic origin it would be called a weed….

    Like

  4. Mooie forto’s weer! De meeste bloemen heb ik in de tuin staan, voor de vlinders en de insecten en ook om zelf naar te kijken! De reukerwt ruikt ook echt heerlijk (vandaar de benaming natuurlijk) en ik ga er regelmatig even aan ruiken.

    Like

    1. Heel erg bedankt en leuk dat je de inhoud en de foto’s weet te waarderen. Deze keer waren het inderdaad grotendeels sierplanten die in een park werden gefotografeerd. Fijn weekend verder en groetjes, Rudi

      Like

    1. Ze staan nochtans in menig park hoor en de bloeiwijze lijkt een beetje op de kaarsen van de wilde kastanjes maar de bloemen zijn opvallend groter. Ook de grote lichtgroene bladeren van de boom zelf zijn erg in het oog springend.

      Like

  5. Mooie verslag foto’s heb je gemaakt van deze mooie bloemen. Je weet namen van deze bloemen. Bij sommige bloemen heb ik niet eerder gezien. Het ziet heel goed uit in natuur leven. Fijne dag Rudi.

    Like

  6. What an interesting post! And we both featured Senecio jacobaea, I am lucky enough to have it in my garden. By the way, in the English version, the first flowers in your post are named as Gaillardia, but they are actually Helenium – I also have some in my garden! Have a great weekend Rudi.

    Like

  7. Un pouvoir bien menacé par la météo et la folie des hommes. On s’y raccroche avec bonheur et espoir ! Ta série est superbe, entre couleurs sur-vitaminées des gaillardes et douceur des autres fleurs.
    Bon week-end !

    Like

  8. Une belle série de fleurs que tu as photographiées,Rudi.Elles ont chacune leur charme et de jolies couleurs avec des formes variées.J’en ai quelques-unes au jardin dont la fameuse Gaillarde qui fleurit en plein soleil.Tes photos sont top avec une belle pdc,ce qu’on me reproche parfois de ne pas avoir.
    Excellent week-end,Rudi.Il va faire chaud.

    Like

  9. Die eerste sieren hier de tuin en komen ieder jaar terug…ken ze als kokardebloemen
    Erfenis van mijn pa zijn tuin.
    Een leuke kleurige bloem.
    Het leuke is als wij die aan anderen geven overleven ze het niet en hier wel…zou pa meekijken van boven ?
    Staan er hier op de foto die zo mogen komen aanwaaien 😉
    Groetjes

    Like

    1. Leuk Jetske maar wel opletten, is is een fout in geslopen, het gaat niet over Gaillaria maar over Helenium. De naamgeving is ondertussen op het blog aangepast dus gezien je een link bewaarde zou dat mee moeten over komen :-).

      Geliked door 1 persoon

  10. De mooiste foto’s vindt ik ook hier waarbij het onderwerp bijna van je scherm spat in een zachte uitgevaagde achtergrond. Eigenlijk helemaal in de stijl van waarin ikzelf ook graag fotografeer. Prachtserie

    Like

  11. Supermooi wat je allemaal deelde en liet zien en dat is iets wat ik atijd wel mooi vind.Daarbij leer ik ook weetjes die ik nog niet wist. Ook bedankt voor je bezoek aan 1 van mijn websites want ook dat waardeer ik zeer. Dank ook voor compliment voor de video.

    Like

    1. Vielen Dank für die zahlreichen Besuche, die Sie gemacht haben, und natürlich immer willkommen auf meinem Blog. Ihre Präsenz im Web hat mich ebenfalls interessiert und ich verfolge Ihren Blog mit großer Freude.
      Gruß
      Rudi

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.