Just Shoot or Create ?


Er is een groot verschil tussen registrerend fotograferen en fotograferen met als doel om een meer artistieke foto te creëren. Klinkt eenvoudig maar zeker in aanvang kan dit dik tegenvallen… Doch als je

een aantal punten in je achterhoofd houd en ze ook probeert toe te passen, dan kan een namiddagje fotograferen toch wel een paar beelden opleveren die nét iets anders uitvallen. Combineer dit met een beetje nabewerking in Photoshop of een andere programma dat je gewend bent om te gebruiken en zie hier de resultaten…

(wel fotograferen in RAW als het kan want met gewone jpeg opnames zijn de mogelijkheden tot nabewerking zeer beperkt).

Om sommige foto’s in zijn geheel te bekijken kan je klikken op de diverse beelden.

Om sommige foto’s in zijn geheel te bekijken kan je klikken op de diverse beelden.

Om sommige foto’s in zijn geheel te bekijken kan je klikken op de diverse beelden.

Kunstwerken zijn het zeker nog niet, maar dit is gewoon het bewijs dan enkel door wat simpele raadgevingen te volgen, er heler andere resultaten verschijnen.

Wil je meer info omtrent de tips die ik volgde, dan verwijs ik graag naar de website van Dirk Ercken. Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief, krijgt geregeld zeer nuttige tips. Deze week kreeg ik zelfs een link toegestuurd waardoor ik de Masterclass Artistieke Bloemenfotografie (in totaal 13 video’s) gratis kon bekijken. Echt een aanrader dus.

Dit was voor mij de aanleiding om deze reeks te maken waarbij ik tal van Dirk’s tips in de praktijk probeerde om te zetten.

Ook Horst Hirning, één van mijn volgers heeft recent over dit onderwerp een bericht geplaatst, wie interesse heeft, kan het hier lezen.


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

91 gedachtes over “Just Shoot or Create ?

    1. Daar ben ik me heel bewust van Peter, het is allemaal gemakkelijk uitgelegd maar om de gewenste resultanten te bereiken zijn er héél veel factoren die meespelen, niet enkel qua gebruikt materiaal maar vooral ook qua locatie en plaatselijke omstandigheden… Maar dat is juist de uitdaging denk ik dan maar. Groetjes, Rudi

      Geliked door 1 persoon

  1. Je haalt heel fraaie resultaten Rudi, foto’s 4 en 7 zijn in mijn ogen én smaak de beste uit de uitmuntende serie. Waar ik altijd voor zorg, is dat ik nadien zo weinig mogelijk tijd moet steken in de digitale nabewerking van de RAW foto’s. We zijn fotografen hé, geen beeldverwerkers ! (jpeg doe ik nooit). Dat wil zeggen dat je je onderwerp op een heel eigen manier moet benaderen en “zien”. Ook het verschil tussen “kijken” en “zien” leren kennen is héél belangrijk. Veel mensen kijken, zonder te zien… Als fotograaf moet je ‘hét’ kunnen zien. Dat kleine beetje ‘zien’ zal zeker het verschil maken tussen een goede foto of een gewoon kiekje. Uitdagingen zijn er om aan te nemen 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Helemaal akkoord Dirk, ik probeer dan ook mijn best te doen al is het met wisselend succes en met het besef dat ik nog een hele weg af te leggen heb… maar mocht dat niet zijn, dan was er ook geen uitdaging meer hé. Bedankt voor je visie op de foto’s.

      Geliked door 1 persoon

      1. Iedere ‘eerlijke’ fotograaf die “betere” foto’s wil afleveren, is zich héél bewust van het feit dat er een lange weg af te leggen valt… Een fotografie ervaring weg waar nooit een eind aan komt, want je mag zo goed zijn als je maar kunt, het kan nog altijd nét dat tikkeltje beter 🙂 Zelf fotografeer ik al meer dan 45 jaar en ik voel me goed dat ik nu nog steeds fotografie ervaring kan bijleren. 🤠 Wat ik ook heel belangrijk vind is dat je als min of meer ‘ervaren’ fotograaf, je kennis zomaar & gratis mag delen met beginnende fotografen…

        Like

        1. Helemaal waar Dirk en je tracht steeds de lat voor jezelf hoger te leggen en daarom is het net zo belangrijk om naast kennis te absorberen ook veel te oefenen. Geen enkele fotograaf is volmaakt doch iedereen tracht voor zichzelf een hoger niveau te bereiken met de mogelijkheden die je in je draagt.

          Geliked door 1 persoon

    1. Laat me wel duidelijk zijn Lies dat ik niemand hier de les probeer te spellen hoor, je mag best gelukkig zijn om de manier zoals je nu foto’s neemt…. niet iedereen legt voor zichzelf de lat even hoor hé.
      Dus wees gerust, het is niet omdat je foto’s “anders” zijn, dat ze niet minder interessant zijn om in je blogs te gebruiken.
      Vriendelijke groet,
      Rudi

      Like

  2. Mooi! En dan bedoel ik zowel de bloemen als een aantal van de foto’s die je ervan gemaakt hebben. Hoe ik met een foto bezig ben, heeft met verschillende zaken te maken. Vooral het onderwerp en mijn eigen lichamelijke conditie. Voor een bloem, een gebouw of een landschappelijk wil nog wel eens de tijd nemen. Bij het maken van foto’s van b.v. vogels of andere dieren in het vrije veld is het vaak een zaak om snel te handelen. Om maar eens wat te noemen. 🙂

    Like

    1. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de meeste foto’s van vogels een tamelijk registrerend karakter hebben (wat op zich niet verkeerd is natuurlijk). Toch zijn er mensen die ook op dat terrein hele fraaie resultaten weten te boeken maar dan heb je echt een engelengeduld nodig en trouwens, ik vermoed dat dit dan ook foto’s zijn van echte beroepsnatuurfotografen.

      Like

  3. Stuk voor stuk juweeltjes, Rudi. Zoiets kan ik best smaken. Ook bedankt voor de tips van Dirk Ercken. Zijn website oogt alvast veelbelovend. Toch sluit ik mij voor een groot stuk aan bij de filosofie van Dirk(zie hierboven), om zo weinig mogelijk te bewerken, zeker wanneer het ‘natuurfotografie’ betreft. Natuurlijk bewerk ik ook mijn eigen foto’s, maar liefst zo weinig mogelijk.

    Like

    1. Dank je Greta voor het compliment. Wat nabewerking betreft, we doen het allemaal wel een klein beetje, maar steeds ter optimalisering, nooit om te overdrijven want dan wordt het heel onnatuurlijk…. iets wat je toch best vaak ziet op bepaalde fotosites zoals bv. YouPic.

      Geliked door 1 persoon

  4. splendide oui tire en raw c est la base car on peut tout modifier avec un Raw et un jpg genre si on se trompe de blanc des blancs c est poubelle direct alors qu on Raw pas de blem et cela permet d utiliser aussi la puissance max du capteur car avoir unb boitier avec x millions de pixels et faire du jpg basique autant avoir un instamatic bas de gamme cela revient au même
    bonne journée
    ps je viens de m apercevoir que je ne recevais plus la newsletter bref je me suis réinscrit

    Like

    1. Tout à fait d’accord Patrick 🙂
      Apparemment tu reçois des notifications de mes nouveaux blogs qui sont postés, car tu y réponds toujours 🙂 Je n’ai jamais envoyé de newsletter spécifique.

      Like

  5. Zo heeft een ieder wel een uitdaging gevonden om de foto’s en dan zeker de bloemen meer te laten spreken. Maar ik bewerk mijn foto’s niet omdat ik van puur houdt. En soms slaag ik er dan ook wel in om ze wat beter in beeld te plaatsen. Gezien de reacties die ik dan ontvangt o.a op mijn YT kanaal vertelt mij dan ook dat ze zijn geslaagd. En dat maakt mij al blij. Maar als je meer professioneel aan fotografie doet dan is bewerken wellicht wel een optie. Voor mij is het gewoon een hobby net als dat ik soms ook mijn woorden laat spreken. Maar jij bent al op de goede weg hoor Rudi want ze zijn echt mooi. Complimenten dus voor jou hierbij met mijn groetjes.

    Like

    1. De kunst is om te proberen te fotograferen zonder dat er een nabewerking nodig is. Trouwens van een niet geslaagde foto maak je ook geen goed door na te bewerken hoor 🙂 Het is enkel een fine-tuning, meer zou het nooit mogen zijn dus. Bedankt voor het compliment hoor…
      Fijne avond nog Tine.

      Like

  6. Kasia

    Es ist tatsächlich ein Unterschied, zu welchem Zweck man fotografiert. Eine Bekannte hatte mich mal gefragt, ob ich denn “fotografieren” oder nur “dokumentieren” möchte. Das eine erfordert Ausrüstung und Geduld, erfordert auch, sich mit seinem Motiv länger auseinander zu setzen. Das andere ist ein Festhalten eines Eindrucks, einer Situation. Entsprechend anders fallen die Ergebnisse aus.

    Like

    1. Jeder fotografiert mit seinem eigenen Tun. Die meisten machen Fotos, die Momente in Erinnerung an bestimmte Ereignisse oder Orte festhalten, die Sie besucht haben. Das ist an sich schon in Ordnung. Übrigens, ich denke, 98% der Leute tun das.
      Die anderen 2% sind die Hobby- und Profifotografen, die versuchen, nach bestimmten „fotografischen Richtlinien“ zu fotografieren, um ein etwas künstlerischeres Bild zu erhalten. Beide verdienen ihren Platz in unserer Welt 🙂

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.