European Mushroom Day


Voor de allereerste keer wordt vandaag – 24 september 2022 – de Europese Dag van de Paddenstoel gehouden. Nederland bijt dit jaar de spits af. Het is tevens de aftrap van een grote publieksinventarisatie.

Recent is de vliegenzwam (Amanita muscaria) uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2022. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk vindplaatsen van de vliegenzwam in kaart brengen. Ook in 1991 en 2000 waren er reeds tellingen rond de vliegenzwam. Het is de bedoeling om te onderzoeken of de toename van stikstof­verbindingen uit o.a. kunstmest, dat zorgt voor een voedselrijkere bodem, invloed heeft op het al dan niet voorkomen van de vliegenzwam.

Uiteraard zou het gewoon leuk zijn als u vandaag, te gelegenheid van de Europese dag van de Paddenstoel, een extra blogje plaatst met wat recent (of vandaag) gevonden paddenstoelen.


Op zoek naar de grootste – doe je mee?

De Belgische natuurorganisatie Natuurpunt hield in 2012 een ludieke actie: wie vindt de vliegenzwam met de grootste (breedste) hoed. In het Antwerpse Wortel werd een exemplaar gevonden met een hoed van 23 centimeter diameter.

In 2020 werd er in het Nederlandse Nijeveen (Drente) eentje gevonden met een doorsnede van 30 centimeter, eveneens door het uitschrijven van dergelijke wedstrijd.


Deze wedstrijd wordt momenteel opnieuw in Nederland gehouden.
>>> Meedoen kan tot eind 2022 <<<

Waarnemingen uit NEDERLAND kunnen doorgegeven worden via onderstaande link:
 https://waarneming.nl/events/Vliegenzwam
Noteer dus duidelijk de vindplaats én de diameter van de hoed !


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.


Proud member of

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

Advertentie

74 gedachtes over “European Mushroom Day

  1. Toucher l’agaric tue-mouche n’est pas dangereux. Le manger est moins conseillé. Bien que toxiques, les amanites tue-mouches étaient consommées dans le monde entier. Les substances vénéneuses sont hallucinogènes.

   Like

  1. In Dutch it’s called “Vliegenzwam” which is translated in “Fly mushroom” that also refers to the flies. The poisonous red skin was formerly used as a flykiller, which is where the name comes from. Although poisonous, fly agarics were eaten all over the world. The poisonous substances are hallucinogenic.

   Like

 1. wat mij vaak opvalt is dat deze specifieke paddenstoel iets lijkt te hebben met berkenbomen. Je treft ze vaak aan in de directe omgeving van deze boom.

  Het is echt een kleurrijke paddenstoel en een geliefd onderwerp voor veel fotografen.

  Like

 2. Goedemorgen, wat een mooie blog heb je geschreven, voor mij is dit echt nieuws, had er niet eerder over gehoord of gelezen. Ik heb net een blogje gemaakt met een verwijzing naar jouw blog, bedankt!

  Like

  1. Om eerlijk te zijn, ik kwam er per toeval op uit toen ik het gisteren avond in een magazine zag staan. Meteen voer voor een blog, dacht ik 🙂 Super bedankt om er ook aandacht aan te geven in jouw blog (met verwijzing zelfs). Ben uiteraard zéér benieuwd.

   Like

 3. De herfst is kenmerkend voor paddenstoelen maar men vindt ze het hele jaar door maar natuurlijk niet in zo’n grote hoeveelheden. Prachtige exemplaren op je blog. Was gisteren op wandel en vond er heel wat en ook enkele die je niet zo vaak op je pad vindt. Morgen ga ik weer op wandel en ben benieuwd wat ik kan ga ontdekken,

  Like

  1. Inderdaad een mooie boleet bij Melodyk, zelf heb ik er ook al wel gevonden hoor. Sommigen zijn zelfs eetbaar en zeer lekker. Ondanks dat ze beschermd zijn, worden ze nog steeds geplukt. Als er ergens kabouters in leven, dan zijn het deze wel want gezien hun grootte kan daar wel een gezinnetje in.
   Ook voor jou nog een fijn weekend Nellie.

   Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt er alvast een mooie serie van gemaakt, Rudi. Om zo’n mooie serie te kunnen presenteren, zal ik toch eerst mijn archief in moeten duiken. Ik heb tot nu toe één paddenstoel gezien, en dat was geen vliegenzwam. En nee, ik ga vandaag ook geen verse meer zoeken, daarvoor zit de wandeling van donderdag me nog teveel in de benen. 🙂

  Like

 5. Ik schreef het al bij Willie, mijn knopje moet nog om naar paddenstoelen. Maar ook ik ontkom er niet aan dat de herfst zijn intrede doet. Mooie serie heb je gemaakt en leuk dat je er hier aandacht aan besteedt.
  Nijeveen ligt overigens hier op 15 km afstand vandaan. Grappig dat daar de grootste stond.

  Like

  1. Altijd al gedacht dat je op vruchtbare bodem woont Jetske. ha ha ha Had trouwens helemaal geen idee waar Nijeveen lag hoor. De serie is trouwens samengesteld met archieffoto’s deze keer. Echt op paddenstoelenjacht was ik nog niet (behalve een aantal vondsten die ik deed in Oostenrijk dit jaar maar die foto’s volgen nog).

   Geliked door 1 persoon

  1. Klein misverstandje denk ik Dirk, niet echt een fotowedstrijd maar eerder een vorm van inventariseren voor de wetenschap. Daarnaast (en dan enkel in NL) wordt het grootst gevonden exemplaar kenbaar gemaakt. Denk ook niet dat er prijzen aan verbonden zijn.

   Geliked door 1 persoon

 6. volkstuinvanbemar

  Ik heb nog geen tijd gehad om op paddenstoelenfoto tocht te gaan en nu giet het hier weer met bakken, dus ik hoop toch snel op vrije tijd met mooi weer………..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.