Fotobewerking

Het kan ook gratis

Er zijn naast het alom gekende Adobe Photoshop nog tal van andere (gratis) fotobewerkingsprogramma’s die jou toelaten om je foto’s na te bewerken waarvan ik je deze zeker wil aanraden: Gimp , Paint.Net, Pixlr en IrfanView.

Een klassieker die al heel lang meegaat (wat blijkt uit de wat belegen interface), is toch een ideale start voor de echte beginneling. Irfanview beheerst alle basisfuncties (crop, rotate, flip, resize, color corrections, sharpen, enz.) die een goede fotobewerker moet hebben. IrfanView geeft in een handomdraai je foto’s een speciaal effect mee (pixelize, rain drops, 3D,…) en ondersteunt zelfs plug-ins waarmee je bijvoorbeeld automatisch gezichten kan detecteren of corrupte bestanden kan lezen. (De plugins kan je downloaden op de website van IrfanView.)

IrfanView downloaden

In deze tijden van de cloud en SAAS zijn er natuurlijk legio fotobewerkers op het internet. Pixlr is een van onze favorieten. Voor een online programma biedt dit echt verrassend veel mogelijkheden om je foto’s te bewerken en de look aan te passen. Je kan werken met lagen, op alle mogelijke manieren de kleuren aanpassen en tientallen filters op je kiekjes loslaten. De meeste niet-professionals zullen hier meestal al meer dan genoeg aan hebben.
Pixlr uitproberen

Handleiding Pixlr

De absurd vele mogelijkheden van Photoshop of GIMP heeft Paint.Net misschien nog net niet, maar ook dit is een programma dat zich duidelijk op de al wat meer eisende amateurfotograaf richt. Ondersteuning voor lagen die je op verschillende manieren kan blenden, transparante lagen, honderden mogelijke plugins (onder meer voor RAW-ondersteuning), alle mogelijke noise- en blur-effecten…het zit allemaal in dit programma ingebakken.
Paint.Net downloaden

Dankzij de InPixio Photo Editor kan nu iedereen op een professionele manier foto’s bewerken en deze rechtstreeks delen op sociale media of verzenden als ansichtkaarten aan familie en vrienden. De foto-editor van InPixio biedt u een breed scala aan indrukwekkende effecten die zich snel en eenvoudig laten toepassen.

U kunt kiezen uit een aantal ontwerpen en frames om het thema om uw foto’s een apart cachet te geven. Knippen en bijsnijden, helderheid en contrast aanpassen en nog vele andere bewerkingen zijn mogelijk.

Onze software is speciaal ontworpen als een gebruiksvriendelijk product met eenvoudig te begrijpen instructies.
InPixio Photo Editor downloaden

Handleiding InPixio (en)

Wie echt serieus met gratis fotobewerking aan de slag wil gaan, moet zeker GIMP (GNU Image Manipulation Program) proberen. Net zoals bij Photoshop is de leercurve van GIMP niet voor doetjes, maar de mogelijkheden van dit programma zijn quasi eindeloos (wat hij ook al met Photoshop gemeen heeft). Werken met lagen, het manipuleren van kleurcurves, uitgebreide knip-, plak- en kopieermogelijkheden,…noem het en GIMP heeft het waarschijnlijk.
Gimp downloaden

Handleiding Gimp

Over pixels en dots

 – Hoe zit dat nu juist ? –

Bij de aankoop van een fototoestel krijg je hoe dan ook te maken met Megapixels (of kortweg “Mp”).
Als je over beeldformaten praat, heb je het over hoogte en breedte in pixels. 
Maar wat bedoelt men nu juist met dpi (dots per inch) ?

Pixels zijn beeldpunten op een scherm.

Het formaat van een foto wordt uitgedrukt pixels. We nemen als voorbeeld een foto van 1920 x 1080 px. 

Het formaat van een beeldscherm.

Een beeldscherm wordt ook opgebouwd uit pixels, bv. 1080 rijen van elk 1920 beeldpunten. De foto in ons voorbeeld zal dus het volledige beeldscherm vullen in 100% weergave (niet verkleind dus).

Weten hoe groot ons beeldscherm is in inch.

Neen ! Hiervoor kijken we naar de hoeveel beeldpunten die ons beeldscherm per inch kan tonen. 
De PC schermen tonen 92 PPI (1) en moet dus zo’n 24 inch breed zijn om de voorbeeldfoto volledig te tonen.
De Tablet en GSM schermen hun PPI ligt veel hoger. Een Retina (2) scherm van Apple toont maar liefst 327 PPI (1). Onze voorbeeldfoto zou zou reeds op een Retina (2) schern van 6 inch breedte scherm volledig zichtbaar zijn. De foto wordt hier in super kwaliteit getoond wat nodig is op Smartphone en iPhone schermen.

(1) PPI verwijst naar het aantal pixels per inch van een op een computerscherm weergegeven beeld.
(2) Retina is Apple’s trademark for a display so sharp that the human eye is unable to distinguish between pixels at a typical viewing distance.

Megapixels – Resolutie van de beeldsensor.

Een beeldsensor van een camera bevat ook pixels. Deze pixels verzamelen informatie over het beeld dat je fotografeert. Met deze informatie wordt een foto opgebouwd. Een 24,3 Mp (3) camera heeft een beeldsensor met ruim 24 miljoen pixels. Hoe meer pixels op de sensor zitten, hoe meer pixels de foto bevat en hoe meer details er op de foto zijn.
Onze voorbeeldfoto van een 1920 x 1080 px zou het resultaat kunnen zijn van een (nogal magere) 1,9 Mp (3) camera 
(1920 x 1080 = 1.965.600 px) – .
Doch is onze foto prima voor een 24 inch PC scherm, zo lang we niet gaan inzomen, dan worden de pixels zichtbaar.
Omgekeerd, bij de 24,3 Mp (3) camera is ons beeld veel groter dan ons 24 inch beeldscherm kan tonen (zo’n 6 x hoger en breder). We moeten dus uitzomen om de foto volledig te kunnen zien. Anderzijds kunnen we de foto nu wel bijsnijden indien nodig en toch nog een resultaat overhouden dat bevredigend is voor beeldvullende weergave.
(3) 1Mp = 1.000.000 px

Bereken zelf vanaf wanneer (4) je foto een Retina kwaliteit krijgt in functie van de resolutie in pixels en de gebruikte schermdiagonaal in inch. Ideaal zou zijn vanaf een afstand van 25 tot 30 cm.

(4) vanaf welke afstand je naar je beeldscherm kijkt

DPI – van groot belang als we gaan afdrukken.

Met dpi (5) krijgen we te maken als we foto’s gaan afdrukken of foto’s in een foto-album moeten plaatsen die we door een drukkerij laten afdrukken. In dat geval dienen we er rekening mee te houden dat onze beelden minstens 300 dpi (5) hebben. De afmetingen in pixels zijn dus beperkend voor het formaat waarin we de foto afgedruk willen zien.
Onze voorbeeldfoto van 1920 x 1080 px kan dus maximaal 1920/300 = 6,4 inch of 16 cm breed en 1080/300 = 3.6 of 9 cm hoog weergegeven worden, zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.
1 inch = 2.54 cm  – 1 cm = 0.3937007874 inch
Reken dus voor een A4 afdruk dus 9 inch x 12 inch of  2700 x 3600 px (in portretweergave)

Bereken zelf de PPI en DPI van je foto

Converteer zelf inch naar cm en omgekeerd

(5) DPI (dots/inch) verwijst naar het aantal afgedrukte punten op een vierkante inch van een door een printer afgedrukte afbeelding.