Materiaalkeuze

Maak een verstandige keuze

Koop niet meteen het duurste fototoestel.


Fototoestellen heb je in allerhande soorten en prijsklassen. Als beginnend fotograaf is het niet ongewoon dat je al snel de bomen door het bos niet meer ziet. Zoals met veel dingen, start je best met jezelf de vraag te stellen waarvoor jij je fototoestel gaat gebruiken.

Naar mijn mening zijn er drie groepen van fotografen:
– zij voor wie een fotograferen een hoofdactiviteit of beroep is. 
– zij voor wie fotograferen een hobby is.
– zij voor wie fotograferen gewoon leuke herinneringen oplevert.

Zelf hoor ik in hoofdzaak tot de tweede groep fotografen. 
Dit had een rechtstreekse invloed op de keuzes van mijn fototoestellen.

Overweeg een Hybride toestel

Gezien mijn camera geregeld de rugzak in gaat of zelfs aan de hand wordt meegedragen, viel mijn keuze op een Canon Powershot hybride toestel. Hybride toestellen zijn licht qua gewicht en hebben toch zeer veel mogelijkheden. 
Hun breed inzetbare lens, gaande van groothoek (21 mm) over tele (65 x zoom) tot macro (tot op 10 mm afstand), gaf voor mij meteen de doorslag.

Gebruik je Phone als fototoestel

Met mijn middenklasse Huawei P10 Smartphone die overal en op elk moment inzetbaar bij is, kan ik snel inspelen snel op iedere interessante
of onverwachte situatie.

Zo blijft de investering ver onder de prijs van deze voor een professioneel fototoestel dat niet alleen zwaarder is, maar waarbij misschien ook nog extra lenzen horen. Dat laatst laat ik aan de echte beroepsfotografen of aan de wel heel gedreven hobby-fotograaf. 

Ligt jouw plezier ook vooral in het maken van leuke opnames zonder al te veel ballast, dan delen we bovenstaande zienswijze zeker met elkaar.

LET OP:
Er dient opgemerkt te worden dat je met de dergelijke breed inzetbare lenzen moeten inboeten aan kwaliteit. Het is quasi onmogelijk om zowel een groothoeklens, een standaard lens en sterke telelens in één en dezelfde behuizing te stoppen al leveren de hedendaagse modellen heel goede resultaten op. Wil je dit compromis niet maken, kies dan voor een body (toestel zonder lens) en koop je lenzen apart in functie van jouw behoeften.

Idem dito geldt voor het maken van foto’s met een middenklasse Smart- of iPhone. Met alle respect voor deze toestellen, voorlopig zal de kwaliteit van hun foto’s slechts in de buurt komen van die van de betere fototoestellen.

Lenzen en hun toepassingen

Losse objectieven versus zoomlens


Of je nu een hybride toestel, een Phone of een body met bijhorende lenzen gebruikt, enig inzicht over lenzen, hun toepassingen en hun beperkingen is wel noodzakelijk.

Kijk door de lens en zie de invloed op het gezichtsveld (de beeldhoek)

beeldhoek van een lens

Welke soorten lenzen bestaan er ?

Er zijn 5 soorten lenzen die je waarschijnlijk reeds kent:

 – standaardlens
 – groothoeklens
 – telelens
 – marcolens
 – voorzetlenzen

De standaard lens (50 mm)

Wil je gewoon wat leuke foto’s maken dan is deze all-round lens een goede keuze. Ze heeft goede lichtsterkte en een gemiddelde beeldhoek wat vaak toereikend is voor de beginnende fotograaf. Deze lens is zeker niet duur in aankoop. Trouwens, deze lens wordt vaak samen met een body als één geheel verkocht. De standaard lens is erg compact en licht qua gewicht. Kortom een ideale lens om te leren experimenteren met scherptediepte.


Een goede keuze is een 50 mm – f2.8   (of 50 mm – f1.8)


Toepassingen:

– algemeen fotowerk
– leuke vakantiefoto’s
– portretten

De groethoek lens

Wil je méér in beeld krijgen, dan heb je een groothoeklens nodig. Deze lens verruimd uw beeldhoek . Afhankelijk van de grootte van de beeldhoek, moet je wel rekening houden met “vervormingen” die optreden. Extreem grote beeldhoeken vinden we bij de fisheye lenzen..


Een goede keuze is een 24 mm – f2.8   (of 35 mm – f2.8)

Toepassingen:

– landschappen
– gebouwen
– interieur

De telelens

Wil je voorwerpen op grote afstand toch voldoende duidelijk in beeld brengen, dan is een telelens aangewezen. De lens beperkt uw beeldhoek, alsof het lijkt dat uw onderwerp nu dichterbij staat.

Hou er rekening mee dat fotograferen uit de losse hand met een telelens niet meer zo eenvoudig is (bewegingsonscherpte)

Tevens is de lichtinval bij deze lens een stuk minder (wat zijn impact heeft op het te gebruiken diafragma en de sluitersnelheid).

Er bestaan telelenzen met hogere lichtgevoeligheden, maar deze zijn erg duur !


Naast telelenzen (met een vaste brandpuntsafstand) bestaan er ook Zoomlenzen waarbij de brandpuntsafstand kan ingesteld worden door middel van een instelring op de lens zelf of door middel van een zoom hendeltje op het fototoestel.


Een goede keuze is een tamelijk lichtgevoelige Zoomlens 70-150 mm  (of 70-200 mm)

Toepassingen:

– dieren
– portretten (zwakke tele)

De macro lens

Ben je gefascineerd door het fotograferen van details of kleine onderwerpen, dan is een macro lens de juiste keuze.

Een goede keuze is een lichtgevoelige Macro lens 105 mm (of 150 mm)
Deze lenzen zijn vaak ook nog goede portret lenzen.

Zoek je een eenvoudigere en goedkopere oplossing, kies dan voor een set tussenringen. Deze ringen komen tussen je standaard lens en je body.
In veel gevallen passen ze ook tussen je macro lens en je body voordoor een extra vergroting ontstaat.

tusenringen voor macrofotografie

Toepassingen:

 – bloemen
 – paddenstoelen
 – insecten
– minimalisme

De voorzetlenzen en filters

Voorzetlenzen en filters zijn dunne lenzen die men vooraan op het objectief schroeft om een bepaald effect te krijgen. Zo bestaan er de macro-voorzetlens in verschillende sterktes die een vergrotend effect hebben. Verder heb je o.a. nog de ND (Neutral Density of grijsverloopfilters), polarisatiefilters, UV-filters, enz.


De UV-filter blokkeert het ultra-voilet licht waardoor minder blauwe zweem optreedt. Verder is deze lens ook een ideale bescherming voor uw objectief (krassen, vuil e.d.)


De polarisatiefilter gebruikt men o.a. voor het benadrukken of verminderen van reflecties (bv. in water). Je draait de filter zo  dat het licht dat gereflecteerd wordt onder een bepaalde hoek op het filter valt waardoor bijvoorbeeld het water doorzichtiger wordt en je de bodem duidelijker ziet.


Naast reflecties beïnvloedt deze filter ook de kleuren (-verzadiging) in je foto’s. Wolken zullen bijvoorbeeld sterker aftekenen tegen een blauwe lucht of het groen in een landschap treedt meer naar voor.  Polarisatiefilters versterken dus de kleur.


De ND (Neutral Density) of grijsfilters is zowat de meest populaire filter in de fotografie. Grijsfilters blokkeren een deel van het licht waardoor langere belichtingstijden mogelijk zijn zonder overbelichting. Grijsfilters bestaan ook in versies waarbij de boven en onderkant een verschillende dichtheid hebben (de grijsverloopfilters). De kant met de grotere dichtheid plaats je voor een heldere lucht, waardoor je deze compenseert met een relatief donkerder landschap. 


Een hybride toestel verenigt al deze lenzen (uitgezonderd de voorzetlenzen) in één enkele ZOOM LENS.
Dit maakt deze toestellen dan ook zeer geschikt voor de allround fotograaf die niet zwaar bepakt met tal van lenzen op stap wil gaan.


Gebruik je jouw Phone als fototoestel dan heb je meestal geen (of althans zeer beperkte) macro functie en evenmin de mogelijkheid om voorzetlenzen te gebruiken.

Ook zin gekregen ? 

Kijk dan snel voor wat inspiratie bij mijn meest geslaagde opnames.