High- & Low-Key technieken

High-Key fotografie

Hey-Key is een techniek waarbij we ons onderwerp plaatsen voor een egale en lichte achtergrond. We zorgen er voor dat er uiterst weinig of totaal geen slagschaduwen zijn (zorg voor indirect wit licht – werk eventueel met een lightbox of aangepaste spots).
Het onderwerp is ook liefst licht (al dan niet gekleurd) maar de sfeer van het geheel moet koel wit blijven. Bij gevolg zien we in het diagram weinig of geen middentonen verschijnen.

Deze techniek wordt vaak gebruikt voor portretfotografie (vooral kinderen en jonge meisjes), reclamefotografie (de lichte kleuren wijzen op zuiverheid en puurheid) maar evengoed voor gelijk welke foto waarin we een zekere vorm dromerigheid willen bewerkstelligen.

Tip voor natuurfotografen

High-Key opnames in de natuur kan je best doen bij bewolkt weer waarbij je het onderwerp mooi kan vastleggen tegen een egale witachtige lucht door eventueel gebruik te maken van uw macro lens.

Low-Key fotografie

Hey-Key is een techniek waarbij we ons onderwerp plaatsen voor een egale maar donkere achtergrond waarop géén licht valt. Het onderwerp zelf wordt wél belicht (zorg voor indirect wit licht maar let er op dat het de donkere achtergrond niet bereikt).
Het onderwerp is liefst iets donkerder en de sfeer wordt hier gevormd door het contrast tussen licht en donker. Denk hierbij aan de clair-obscur technieken die we o.a. ook in de barokke schilderijen terugvinden..

Deze techniek wordt vaak gebruikt voor portretfotografie (vooral mannen of karakterfiguren in het algemeen). De donkere kleuren en de beperkte lichtere vlakken zorgen vaak voor een mysterieuze sfeer. Heel vaak worden deze foto’s in zwart-wit genomen om het effect nog te versterken.

Tip voor natuurfotografen

Low-Key opnames in de natuur kan je best doen in de late namiddagzon en bij tegenlicht waarbij je de foto een beetje onderbelicht om een donkere sfeer te creëren ten opzichte van het door het warme zonlicht beschenen onderwerp. Een telelens kan hier goed ingezet worden om het onderwerp zelf dichterbij te halen.

Ook hier geldt: proberen en experimenteren leidt tot succes.
Kies diverse onderwerpen zoals personen, voorwerpen, dieren, enz. Denk aan wat je hierboven gelezen hebt en ga desnoods nog meer info over het onderwerp opzoeken via het internet.