Purple Heather – 2


We blijven nog even op de heide en nemen een enkele fragiele gevleugelde vrienden onder de loupe. Ergens had ik gehoopt op wat meer leven, maar gezien de weersomstandigheden moest ik het stellen met wat volgt…

Helemaal bovenaan zien we de Watersnuffel (Enallagma cyathigerum) die we reeds kennen uit een vorige blogje. Wie zien hier een vrouwelijk exemplaar. Het vrouwtje is meestal zandkleurig, maar kan ook geel, groen of blauw zijn. De man is altijd blauw. In vergelijking met andere waterjuffers zal je zien dat er bij de watersnuffel eigenlijk amper een streepje te zien is op de onderste naad aan de zijkant van het borststuk.


Ook het Landkaartje (Araschnia levana) kregen we recent nog te zien, maar dan wel vanuit een ander hoek genomen. Het landkaartje is een unieke vlinder. Verschillende vlindersoorten hebben meerdere generaties per jaar, maar alleen bij het landkaartje kan je dat ook aan het uiterlijk zien. De volgende generaties, die in juli en september verschijnen, zijn namelijk zwart met een witte band. Heel anders dan de voorjaarsvorm, die overwegend oranje is. 


Hier zien we het Oranje zandoogje (Pyronia tithonus), de tegenhanger van het Bruin zandoogje dat ik jullie vorige maand toonde. Zandoogjes zijn middelgrote vlinders die hun naam danken aan zwarte vlekken met witte kern (de “oogjes’)



Ook een paar dag-actieve nachtvlinders kruisten mijn pad. Hier het Donker klaverblaadje (Macaria alternata). Opvallend is de op een pootafdruk lijkende donkere vlek op de voorvleugel. De brede bruine band over de vleugels loopt doorheen de pootafdruk. Niet te verwarren met gewone Klaverblaadje (Macaria notata) waar het een dunne lijn is die door de pootafdruk loopt.


Meer kleur vinden we terug bij de Zuringspanner (Lythria cruentaria) ook een dag-actieve nachtvlinder. Links zien we het vrouwtje met draadvormige antennes, het mannetje aan de rechterkant heeft geveerde antennes.
De grondkleur van de voorvleugel is bij vlinders van de voorjaarsgeneratie olijfgroen of oranjebruin en bij die van de zomergeneratie okergeel of oranje. De op de voorvleugel aanwezige purperkleurige banden maken deze spanner duidelijk herkenbaar. De voorjaarsvlinders zijn aanmerkelijk kleiner.


Minder gelukkig verging het deze juffer die ten prooi viel aan de Wesp- of Tijgerspin (Argiope bruennichi). Ze is met geen enkele andere inheemse spin te verwarren. Met haar opvallende geel-wit-zwarte strepenpatroon kan je er gewoon niet naast zien.
Het lievelingseten van de tijgerspin is de sprinkhaan, al zal ze zowat alles grijpen wat in de sterke, kleverige draden van haar web blijft vasthangen. Dat kunnen best wel grote en sterke prooien zijn, zoals hommels of zelfs libellen.


Mijn tweedelige reeks over de heide, sluit ik af met een libel die een korte rustpauze inlaste op een warm plekje in de zon. Het gaat hier om de Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum) uit de familie van de korenbouten. Het is de grootste oeverlibel die in onze streken voorkomt. Ze hoopte misschien om goed gecamoufleerd te zijn tegen de achtergrond van dood hout, doch ze kon het in de verste verte niet winnen van de onderstaande zanger aan wiens naam ik me niet ga wagen… (ik dacht in alle stilte aan een graspieper).

Tot hier het verhaal over de gevleugelde vrienden in de heide.
Er waren er ongetwijfeld nog meer, maar die ontdek ik een volgende keer dan wel.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

123 gedachtes over “Purple Heather – 2

  1. Heather has never been a favorite plant of mine because to me it always looks stiff. But not here! The heather is beautiful and soft, and plays host to so many gorgeous winged creatures. Once again you do such a beautiful job of photographing and identifying subjects that can be difficult to work with. Beauitful, beautiful post, Rudi!

    Like

  2. Quelle belle série variée! j’apprécie d’autant plus que cette année je n’ai pas vu beaucoup de papillons à part des Amaryllis et des Piérides et peu de libellules aussi sauf des Caloptéryx. Il y a dans cette présentation des papillons que je ne connais pas du tout comme le Lythria cruentaria et le Macaria alternata et bien sûr j’apprécie la découverte. Merci/

    Like

    1. Merci beaucoup pour votre réponse 🙂 La bruyère est exceptionnellement belle cette année en raison de l’été humide. J’ai trouvé des papillons mais pas en grande quantité… Les papillons et les abeilles ont beaucoup de problèmes à cause de la perte d’habitat.
      Je vous souhaite un très agréable dimanche.
      Cordialement,
      Rudi

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.