Marche-les-Dames (1)


Het minder aangename weer brengt ons er toe om in onze fotoarchieven te duiken. Zo neem ik jullie vandaag virtueel mee op één van mijn fietstochten langs de Maas tussen Namen (Namur) en Hoei (Huy).

Het was een mooie, rustige en zonnige dag in september. Ideaal fietsweer dus vroeg uit de veren, de fiets op de wagen en richting Ardennen.

Het RAVel Netwerk is bijzonder duidelijk gemarkeerd wat het fietsen zeer aangenaam maakt.

Met de stad Namen als vertrekpunt had ik zo’n 33 km voor de boeg tot in Hoei (Huy). De route loopt via het jaagpad langs de Maas en maakt deel uit van het RAVeL netwerk met in totaal 1.400 km gemarkeerde fietspaden.

Samenvloeiing van Samber (recht van de Citadel onder de brug) en Maas

Namen is gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren. Enerzijds is er de Maas die in Givet, vanuit Frankrijk, België binnenstroomt en via Dinant, Namen en Luik richting Nederland stroomt. Anderzijds is er de Samber die, eveneens vanuit Frankrijk, via Charleroi naar Namen stroomt om daar met de Maas samen te vloeien.

De wagen liet ik achter, zowat recht tegenover de Citadel van Namen, één van de toeristische topattracties van de stad Namen. Bij een inspectie van Citadel zou Napoleon het fort ‘de mierenhoop van Europa’ hebben genoemd, vanwege het grote netwerk van ondergrondse gangen.

Vroeg in de ochtend was het nog lekker rustig fietsen op de oevers van de Maas. Tal van oude villa’s met weelderige begroeiingen op de gevels, vormen een mooie omkadering.

We verlaten nu de stad want we hebben immers nog 33 km voor de boeg. Wetende dat we ook nog naar Namen moeten, wordt dat 66 km in totaal. Best pittig als je geen e-bike hebt.


Wordt vervolgd
“Marche-les-Dames (2)”

31 gedachtes over “Marche-les-Dames (1)

  1. dat was een mooi rondje Rudi
    heb je muur van Huy ook meegenomen , of bleef je aan het water 🙂
    ik weet niet meer welk jaar precies fietste ik van hier naar Zwitserland en heb toen in Namen overnacht
    fijne middag groet

    Like

    1. Wel wel, dat wist ik dus niet. Helemaal naar Zwitserland zeg je. Dat is een hele prestatie waar je best trots op mag wezen. Je zal je Namen dus nog wel herinneren, neem ik aan. De muur van Huy heb ik dus niet gedaan, ik fietste over de RAVeL (fietspadennetwerk langs rivieren of over oude spoorwegbeddingen). Fijne avond nog.

      Geliked door 1 persoon

      1. ha die Rudi
        ik heb Vincent hier op de bank staan 🙂
        als de volgende puzzel gereed is gaat Vincent terug in de doos
        ja ik ben erg blij met de test uitslag , al is het ook maar een moment opname

        Namen herinner ik mij vanwege de overnachting in het casino , wilde er eten ,maar moest mijn tasje afgeven en dat terwijl er vrouwen met van die grote wat ik noem boodschappentassen in en uit liepen hihi
        ja was een mooie rit , uit de tijd waar mijn naam fietszwerver van dateert

        fijne middag groet

        Like

    1. Dank je wel Rebbeltje. Op dit traject geen heuveltjes hoor, je fietst steeds langs de oevers van de Maas en dat is quasi vlak. De Citadel is zeer geliefd bij dagjesmensen en bij gevolg kan het er best druk zijn. Vele groetjes en nog een fijne avond.

      Geliked door 1 persoon

    1. Ik ga je moeten telleurstellen Jan, er komt geen beklimming van de muur van Hoei. Ik bleef netjes op de RAVeL en dat is dus quasi vlak langs de oever van de Maas. De Citadel is zeker een bezoek waard, vandaar dat ik ook een link heb ingesloten.

      Geliked door 1 persoon

    1. Gezien ik nu een trekhaak heb om een fietsendrager te monteren is het helemaal geen probleem meer, maar doen deed ik het nog met een primitievere drager op de achterklep van de wagen. Als de fiets mee kan, opent dat natuurlijk wel een pak meer aan mogelijkheden.
      Langs de Maas is het inderdaad quasi plat (en zelfs heel lichtjes bergaf vanaf de Franse grens richting Nederland. Over het algemeen is het rustig op de RAVeL paden. Enkel als je door een stadje komt, is er uiteraard wel wat meer leven.

      Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind dat een mooi gebied en dat laat je ook in je fotoserie zien.
    Ik bewaar daar leuke herinneringen aan. Met de klas (als 16-jarige) waren we daar op schoolkamp. Een prachtige tijd daar gehad.
    Later zijn we er als gezin ook wel geweest.

    Like

    1. Leuk Jetske dat je de streek een beetje kent van vroeger en dat je er ook mooie herinneringen aan over hield. Ik hoef je verder dan ook niet te overtuigen van de schoonheid aldaar. Langs deze weg wens ik je nog een heel fijn weekend toe 🙂

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.