Geplunderd en vernield


Met de feestdagen achter ons, is het tijd om terug op pad te gaan. De eerste wandeling bracht me naar Schiplaken, deelgemeente van Boortmeerbeek, gelegen in de provincie Brabant.

Verscholen in de bossen staat het Kasteel van Schiplaken met een meer dan merkwaardige geschiedenis. Reeds in de 17e eeuw was er sprake van een barokke waterburcht. Deze werd in 1822 afgebroken door Antoine de Vischer om plaats te maken voor een nieuw landhuis In 1895 hookt Burggraaf Terlinden (procureur-generaal bij het hof van Cassatie) het landhuis. Hij laat het afbreken en zet er een nieuw kasteel naar Italiaans model met grote terrassen. Dit kasteel was afgewerkt in 1897.

Het kasteel van Schiplaken anno 1897.

Op 26 augustus 1914, tijden de beruchte slag om Schiplaken, vielen de Duisters het kasteel binnen en plunderden alle bezittingen. Schapen, kippen, ezels en zelfs pauwen werden geslacht en gebraden. Honderden flessen wijn werden uit de rijk gevulde kelders gehaald en geledigd. Al snel lagen de officieren en schildwachten stomdronken op het grasveld.
De burggraaf diende klacht in en mocht in de Brusselse magazijnen van Tour & Taxis op zoek gaan naar de gestolen goederen. Op een paar schilderijen na was alles reeds verdwenen, de meubels en het zilverwerk vond hij nooit terug.

Tussen 11 en 13 september 1914 sloeg het noodlot echter opnieuw toe.

Het kasteel werd in brand gestoken en in puin gelegd door de Duitse troepen. Zelfs de fundamenten werden geraakt waardoor een heropbouw onmogelijk werd.

In de jaren 1920 werd begonnen met de bouw van het huidige kasteel dat werd opgetrokken in neoklassieke stijl. Enkel de bijgebouwen dateren nog uit de 18e en 19e eeuw.

Tijdens de tweede wereldoorlog richtten de transporteenheden van het Amerikaanse leger heel wat schade aan. Niet zozeer aan het kasteel maar wel aan het omliggende bosgebied. Momenteel is daar gelukkig niet veel meer van te merken.

Het domein van Schiplaken een van de interessantste landschapsparken van de regio. Van de vroege 19de-eeuwse generatie sierbeplantingen is nog een groot aantal bomen overgebleven, vooral platanen en bruine beuken met stamomtrekken tot bijna 5 m. Over het domein verspreid komen oudere exemplaren voor van minder courante soorten zoals oosterse plataan, pluimes ), Japanse honingboom en Kaukasische vleugelnoot, bomen die waarschijnlijk rond 1900 werden aangeplant.

Morgen neem ik jullie mee door het Bos van Schiplaken en het Steentjesbos.


Architecturaal weetje:
Het concept van landhuis of kasteel in een weidse bocht van de rivier is een weerkerend motief in de 19de-eeuwse parkaanleg. Het park van Brugelette (provincie Henegouwen), aangelegd rond 1773, mag gelden als het prototype van een dergelijke aanleg voor België, dat van Laken (1781) als het beroemdste voorbeeld.

38 gedachtes over “Geplunderd en vernield

    1. The castle was robbed by the German soldiers during the first World War (aug. 1914) One month later it was burned and destroyed. In 1920 a new castle was build, that’s the one you see in the first picture. If interested, you can choose for translation to englsih in the side banner on the right.

      Like

    1. Inderdaad, in geschriften over de geschiedenis van het kasteel, vond ik dat de Duitsers zich tijdens W.O I echt heel grof gedroegen naar de bevolking toe. Eetfestijnen en zich bezatten heeft niks met oorlogsvoering te maken, dacht ik.

      Like

  1. ha die Rudi
    een interessant kasteel/landhuis met een lange geschiedenis
    jammer dat de moffen er zo huis gehouden hebben 😦
    is het nu privé bezit of anders in gebruik

    fijne avond groet

    Like

  2. Het kasteel heeft het nodige in de loop der eeuwen meegemaakt. Zeer interessant verhaal bij de mooie foto’s. Bedankt daarvoor. Ik wens je voor 2021 alle goeds en vooral gezondheid.

    Like

  3. Dacht brabant huhhhh, maar je hebt het over Vlaams brabant 😉
    Zo weer een aanrdrijkskune en geschiedenisles gehad.
    En dat in het begin van het nieuwe jaar…
    Mooie serie maar denk niet dat ik daar ga wandelen 😉
    Beetje te ver…groetjes

    Like

  4. ha die Rudi
    ja een pracht puzzel hé , misschien dat ik deze wel in een lijst doe
    nee Afrika is ook bij mij onbekend , en trekt me ook niet echt
    maar zo digitaal is het mooi om te bekijken

    fijne avond groet

    Like

    1. Persoonlijk vind ik dat er in Europa al zo veel te zien en te beleven is, dat ik het niet op andere continenten hoef te gaan zoeken. Dit echter wel zonder er neerbuigend naar te kijken want als trouwe kijker van Nat. Geo. en Discovery Channel volg ik heel veel natuurreeksen over die gebieden.
      Doen hoor, die puzzel 😉

      Like

  5. ha die Rudi
    ja een mooie pps , en een rivier er in die ik herkende 🙂
    bracht gelijk mooie herinneringen boven van mijn verblijf aldaar voor bijna 7 jaar
    nee daar was alles met de auto , in de stad werd zomerdag wel wat gefietst , maar ja die lag een km of 25 verderop 🙂
    ben blij dat je het leuk en interessant vind
    fijne middag groet

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.