Funghi basics – 2


Paddenstoelen houden van vocht en een zekere mate van warmte. De beste tijd om ze te gaan zoeken is de de herfst. Zeker na een regenachtige periode vind je ware explosies van zwammen in onze bossen en parken.

Wanneer ze er voor kiezen om hun kopjes op te steken in een bed van vochtig mos, is dat voor de fotograaf een hemels geschenk.

Op de bodem in het bos verzamelen zich de afgevallen bladeren en takken. Een leger van zwamvlokken in de ondergrond zit klaar om ze te verwelkomen. Deels verteren ze de massa waarbij de voedingsmineralen terug worden afgegeven aan de bosbodem en dat komt natuurlijk weer ten goede aan de planten en bomen die er leven. Zoek in bossen dus steeds naar plekken waar een dikke rijke humuslaag aanwezig is, meestal vind je daar ook de paddenstoelen.

Uit dit blog onthouden we dat er in de natuur twee types zwammen zijn:

 • zwammen die op de bodem leven
 • zwammen die op dood hout of op verzwakte bomen leven

De meest opvallende zwam die op verzwakte of dode bomen leeft is wel de Echte Tonderzwam of Tondelzwam (Fomes fomentarius). De halve-maan-vormige hoeden kunnen tot een breedte van maximaal 50 centimeter en een dikte tot 30 centimeter uitgroeien. In tegenstelling tot de meeste paddenstoelen zijn ze meerjarig en groeien het ganse jaar door.
Wist je trouwens dat een volgroeide tonderzwam zo’n 887 miljoen sporen produceren per uur kan produceren ? Zij veroorzaken de zogenaamde witziekte. Bomen die aangetast zijn, sterven een langzame dood. Zijn favoriete gastheren zijn Berk en Beuk.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

62 gedachtes over “Funghi basics – 2

 1. De één na laatste foto is mijn favoriet, die vind ik heel mooi.
  Afgelopen week leerde ik dat een tondelzwam draait als de boom is omgevallen en dan dus weer horizontaal komt. Dat vond ik zo bijzonder. De natuur zit vernuftig in elkaar.
  Fijn weekend.

  Like

 2. Ik geniet steeds weer van je mooie schrijven en fotografie en heb ook gereageerd waar jij had gereageerd bij mijn schrijven op je vraag. En op mijn natuur website zal je ook veel kunnen lezen over deze mooie wereld van paddenstoelen en zwammen want die ik had ontmoet schrijf ik ook over. WP is wat anders dan blogspot maar de passie is wel het zelfde. Ik heb in elk geval van alle delen genoten. Groetjes en fijne momenten wens ik je voor elke dag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.