Arboretum – 1


Parkvilla Vangeertenhof

In dit en de volgende blogs maken we kennis met het Arboretum van Kalmthout. Wie Kalmthout hoort denkt natuurlijk in de eerste plaats aan het natuurreservaat “Grenspark Kalmthoutse Heide” maar

dit dorp in het noorden van onze provincie heeft nog een paar andere troeven. Kalmthout is ook de plek waar de stripfiguren “Suske & Wiske” als het ware geboren werden uit de tekenende hand van hun geestelijke vader Willy Vandersteen. Willy kreeg hierdoor zelfs de titel van ereburger van Kalmthout.

Het is de boomkwekerij van kweker Charles Van Geert uit 1856 die aan de basis ligt van dit arboretum dat tot één van de oudste en meest gevarieerde bomen- en plantentuinen in Vlaanderen mag gerekend worden. Kronkelende paden voeren je o.a. langs prachtige reuzensequoia’s.

De waterpartij ligt er nu een beetje winters bij maar ‘ zomers is het echt een oase te midden van dit prachtige domein. Als je weet dat er hier zo’n 7.000 verschillende soorten planten groeien uit ongeveer 240 verschillende geslachten, dan is bovenstaande bewering zeker niet overdreven.

In dit ietwat verscholen paviljoen treffen we op één van de binnenmuren dit mooie gedicht aan van Dick Hillenius dat ons een nieuwe kijk geeft op het begrip “tuin”.

De schikking van de bomen en planten in het arboretum is zodanig opgevat dat je gans het jaar door kan genieten een overvloed aan geuren en kleuren. De verzameling tonverhazelaars zijn uiteraard het meest bekend. In januari en februari vinden Hamamelisfeesten plaats. Dit jaar begon de bloei uitzonderlijk vroeg, vandaar nu reeds ons bezoek.

De pracht van de toverhazelaars (hamamelis) zelf, kan je bewonderen in mijn volgend blog. Nog heel even geduld dus maar voor wie zelf een kijkje wil gaan nemen, geef ik hier reeds de nodige info mee:

Klik op de plattegrond van het arboretum om hem te vergroten.

Het arboretum is zowel vanuit Antwerpen als vanuit Amsterdam/Rotterdam) probleemloos per trein te bereiken. Het station van Kalmthout bevindt zich op amper 200 meter van de ingang van het domein.

Dit arboretum is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om het behoud van de biodiversiteit van planten te bevorderen.

>>> Volgende keer de Toverhazelaars in close-up <<<


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

37 gedachtes over “Arboretum – 1

  1. Ik kan het alleen maar aanraden hoor maar als je van verder moet komen, dan is het misschien toch iets lonender om later op het seizoen een bezoekje te brengen als meer in bloei staat. Nu waren het enkel de toverhazelaars die verspreid staan over het domein.

   Geliked door 1 persoon

  1. Geniet dan maar lekker van de foto’s die nog volgen Joke.
   Doch, als je ooit de kans ziet om er eens te geraken, het is zeker de moeite. Misschien is het voorjaar dan wel een betere keuze omdat het er dan een stuk groener is. Nu gaat het enkel om de toverhazelaars die verspreid staan over het domein.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je, maar nu gaat het hem vooral over de toverhazelaars (die je weldra te zien gaat krijgen). Als je het domein in al zijn pracht wil zien, dan zijn de andere seizoenen meer aan te raden hoor.

   Like

 1. Pingback: Arboretum – 2 – Nature Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.