I won’t bite


Enkele dagen geleden zat ik aan de rand van één van de weinige waterplassen in het Antwerpse waar de droogte er nog geen opgedroogde modderpoel van gemaakt had.

Het toeval wou dan ook nog dat er een aantal libellen rondvlogen. Een uitdaging om deze elegante verschijningen nog eens in volle vlucht vast te leggen. Met mijn 200 mm telelens, een variërende sluitertijd die steeds groter was dan 1/2.000 en ISO ingesteld op 800, wist ik volgende beelden te schieten. (klik op de afzonderlijke afbeeldingen om ze in groot formaat te zien)

We zien hier de Paardenbijter (Aeshna mixta), een echte libel uit de familie van de glazenmakers. Ondanks dat het een redelijk grote libel is, is ze voor een glazenmaker zeker niet de grootste in haar soort. Het is een zeer algemene soort die graag zwerft en dus ook grote afstanden aflegt.

De paardenbijter bijt, ondanks wat de naam zou doen vermoeden, geen paarden. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij geregeld jaagt op insecten die zich dicht bij het lijf van dieren of mensen ophouden, waardoor het lijkt of hij ze bijt. Ze zijn het meest actief in de nazomer en daarom tref je ze nu dus geregeld aan.

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.


Proud member of

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

89 gedachtes over “I won’t bite

 1. Pingback: I won’t bite — Picpholio Nature Photography – ° BLOG ° Gabriele Romano

  1. Ja libellen zijn vaak druk bezig met jagen op prooien en je kan ze dan amper met het oog blijven volgen. Enkel als ze even uitrusten heb je een kans, maar ze zijn vaak ook erg schuw en snel weg als je ze probeert te benaderen. Fijne avond nog en groetjes.

   Geliked door 1 persoon

  1. Heel erg bedankt voor dit compliment hoor. Wat nodig is: een grote portie geduld, een schepje geluk, een beetje training om deze snelle vliegers in beeld te krijgen, een telelens, een zeer korte sluitertijd (min 1/2.000 sec) en een voldoende hoge ISO bv. 800). Tot slot ook nog heel snel manueel kunnen scherpstellen 🙂

   Like

 2. Veel oefenen en doorzetten, leverden je knappe foto’s op. Wat heb ik de natuur gemist. Ben hier eindelijk terug na talrijke onderzoeken en behandelingen in pijnkliniek. Gaat beter met me en nu afwachten of het blijvend is

  Like

  1. Oei, door mijn “pauze” heb ik een en ander gemist, zo blijkt…. Bij deze een vlotte beterschap gewenst hoor. Je bent al een tijdje in het sukkelstraatje hé, het tij mag wel eens gaan keren voor jou. Toi toi toi. Bedankt voor het complimentje Marylou.

   Geliked door 1 persoon

  1. Thank you so much Dalo. My favorite insects are butterflies, dragonflies and damelflies. It’s always a challenge to get them in a photo but sometimes (and with some luck) I’m more or less succesfull. 🙂 Have a nice sunday and many greets.

   Like

 3. Great photos, Rudi, and isn’t it interesting that the wings were stopped by the camera in a way that makes them look like a propeller? The first and fourth photos especially show that unexpected position of the wings. Cool!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.