De longen van Breda


Tussen de zuidrand van de stad Breda en noordelijk van de snelweg richting Tilburg, ligt het Mastbos met, in het meest zuidelijke, deel de Galderse Heide. Het Mastbos bezocht ik al vaak maar de Galderse Heide was mij tot hiertoe nog totaal onbekend.

De vennen van de Galderse Heide

Groot was mijn verwondering toen ik de open terreinen van dit heidegebied met zijn verschillende vennen ontdekte. Het was een zonnig weekend en gezien begin december de zon heel laag aan de horizon blijft, zorgde dat voor een explosie van kleuren. Van blauw over geel en lichtgroen in de buurt van het water, naar gouden en donkergroene tinten van de hoge grassen en de achterliggende bossen.

Er loopt een vlonderpad doorheen het oostelijk deel van de heide maar let op: dit kan tijdelijk, vanwege de maatregelen in verband met corona, enkel van noord naar zuid bewandeld worden. Hou er dus rekening mee bij een eventueel bezoek.

Parkeren kan bij Cafe De Zeven Heuveltjes of De Kogelvanger, beiden gelegen langs de Galderseweg.

Tussen de Galderseweg en de gemeente Ulvenhout ligt het stroomgebied van De Mark, eveneens een prachtig gebied met wandel- en fietspad.


Tip voor fietsers

Neem de E19 – Uitrit 1 (Meer) en rijdt richting Meer. Let op, na de bocht net voor het centrum neem je meteen links richting Meerle. Volg deze baan (Groot Eyssel) tot bij de N14, volg rechts richting Meerle centrum en na een goeie 250 m ga je links richting Chaam/Baarle Hertog. Je komt meteen uit bij de de Sint Salvatorkerk. Recht tegenover deze kerk bevindt zich het Raadhuis van Meerle waar je kan parkeren. Volg vandaar de volgende fietsknooppunten:

15 – 14 – 31 – 43 – 41 – 36 – 83

Bij knooppunt 83 kan je kiezen:

 • ofwel het Mastbos binnen te fietsen, volg in dat geval knooppunt 5. Via knooppunt 42 kom je terug bij knooppunt 43 waar je op de heenweg al passeerde. Via 31 – 14 – 15 en verder richting 22 kom je weer bij de wagen.
 • ofwel het Centrum van Breda te bezoeken, volg dan knooppunt 82. Daar rechtdoor de Keizerstraat in richting centrum.

Uiteraard kan je beide (Breda + Mastbos) ook met elkaar combineren voor een daguitstap.

De fietsroute loopt deels langs de schilderachtige vallei van de Mark tot in Breda Centrum.
Onderweg zeker niet vergeten om de Meerselmolen te bezoeken.

Mocht je ooit beslissen om deze omgeving te gaan verkennen, consulteer dan eerst fietsnet of een gelijkaardige routeplanner voor fietsers. Wandelingen in het Mastbos kan je vinden op de website van route.nl


37 gedachtes over “De longen van Breda

 1. Il y a de charmantes balades à faire dans ton coin mais il faut prendre la voiture ou le vélo quand on est sur place mais cela donne envie.
  De mon côté,j’admire tellement c’est beau et paisible.
  Bonne journée Rudi.

  Like

  1. Wees gerust, aan de foto’s zag je wel dat het die fietsroute niet van dit seizoen (en zelfs niet van dit jaar dateerde). De wandeling door het zuidelijk deel van het Mastbos deden we op een rustige weekdag. Heb toen amper volk gezien. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat was een mooie trip, 14 km is nog best haalbaar hé. Zo combineerde je de stad en het bos eveneens 🙂 Van Middelburg fietste ik richting Fort Rammekens, dan via de Scheldemonding naar Vlissingen en verder tot bij Dishoek en van daar via Koudekerk terug naar Middelburg. In Vlissingen centrum en langs de dijk richting noord was het echt gezellig.
   Nog veel puzzelplezier Karel 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Zo met zon en een helder blauwe lucht is het een mooi gebied. Met bewolkt en grijs weer zoals wij dat hier vandaag hebben, houd ik minder van dergelijke open vlakten. Al kan een eenzame boom het dan juist weer heel goed doen op de foto.

  Like

  1. Daar kan ik je geen ongelijk in geven Jan, wij wandelden daar een aantal dagen geleden en dan was het niet zo grijs en koud zoals nu. Solitaire bomen kunnen heel fotogeniek zijn, zeker onder mistige omstandigheden.

   Like

 3. Beautiful photos! I love the golden hues against that clear winter sky. I saw the word Tilburg (sorry to say that I don’t read any Dutch). We have family in Tilburg (my husband is half Dutch), is this place nearby?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.