La douce France – 5


Met dit beeld van de kust van Île d’Oléron beginnen we ons bezoek aan het eiland dat, net als Île de Ré, verbonden is met het vaste land door een (ditmaal tol-vrije) brug.

Door te klikken op alle foto’s die volgen,
kan je de beelden in groot formaat bekijken.

Het eerste plaatsje dat we bezoeken is Le Chateau-d’Oléron. Hier houden we het bij een bezoek aan het erg kleurrijke haventje. Langs de verschillende kades zien we kleurrijke huisjes waar diverse kunstenaars hun atelier hebben in ondergebracht. Verder zijn er ook een paar die als drank- en eetgelegenheid zijn ingericht. Het geheel resulteert in een op een regenboog gelijkende verzameling van houten optrekjes.

Te midden van deze explosie van kleuren bevindt zich een klein fort waar een kunstenaar metalen sculpturen vervaardigd waarvan sommigen het fort sieren.

Île d’Oleron is één van de plekken waar men zich te goed kan doen aan oesters en mosselen. Wij hadden een leuk en gezellig stekje gevonden in één van de paalwoningen bij de haven.

We verlaten de kleurrijke nederzetting echter zonder tijd vrij te kunnen maken voor het eigenlijke stadscentrum. We zetten koers naar Boyardville van waaruit de excursieboten naar Fort Boyard vertrekken. We nemen eerst een kijkje bij de havengeul waar een geduldige visser zijn geluk zoekt.


Fort Boyard

De Franse koning Louis XIV vroeg de beroemde Franse fortenbouwer Vauban dan ook om in de zee, iets uit de kust, een versterkt fort aan te leggen. Vauban zou hierop hebben gereageerd met zijn beroemde uitspraak: ‘Sire het is makkelijker om met je tanden de maan te grijpen, dan op deze plaats een dergelijk fort te bouwen!’. Na een Britse aanval op het Île-d’Aix in het jaar 1757 werd er ondanks alle moeilijkheden toch begonnen aan de bouw van een fort op deze locatie. Door vele logistieke en bouwkundige problemen werd de bouw van Fort Boyard pas in het jaar 1857 afgerond, bijna honderd jaar nadat men was begonnen met de bouw van dit fort. Op het moment dat Fort Boyard eindelijk in gebruik kon worden genomen, was het eigenlijk al overbodig geworden. Wel werd het fort na 1871 nog enige tijd gebruikt als militaire gevangenis, voordat het werd verlaten.


We zetten onze rit over het eiland verder naar het meest noordelijke punt van het Eiland waar de Phare de Chassiron de schepen veilig rond de kaap voert. Je kan de vuurtoren bezoeken, voor de lezers voorzie ik graag de link naar de website.

Vlakbij de vuurtoren zien we een voorbeeld van een “Ecluse” (een sluis). Neen, niet voor de scheepvaart maar om te vissen ! Deze U-vormige stenen boog, voorzien van instroomopeningen, komt bij hoog tij onder water te liggen. De schotten in de openingen beletten dat bij laag tij het water kan wegstromen, zodat de vissen die door de stenen “U” ingevangen werden, in leven blijven. Op deze manier wordt hier nu nog steeds op diverse plekken langs de kust gevist.

Persoonlijk werd ik het meest getroffen door de schoonheid van de kustlijn hier. De rotsige zeebodem die vrij komt bij laag water laat interessante patronen zien. De combinatie van de azuurblauwe hemel, de witte wolkenformaties, de goudbruine rotsen en het groene wier vormt een streling voor het oog.

Met een blik op de brug die Île d’Oléron met het vaste land verbindt, sluiten we deze reeks af. In de zesde en laatste aflevering zullen we een bezoek brengen aan “Les carrelets“. Neen dit is géén dorp… wat het dan wel is, ontdek je volgende keer.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

93 gedachtes over “La douce France – 5

 1. Merci pour cette série magnifique. J’adore l’île d’Oléron, plus sauvage et calme que Ré. Et toutes ces images sont superbes, avec une mention spéciale pour les jolies cabanes ostréicoles très colorées.

  Like

 2. Die kleurrijke houten nederzetting rond of bij de haven vind ik wel bijzonder om te zien, het zou zomaar een hippiedorp uit de sixties kunnen zijn. Ook de foto’s van de zonnige kustlijn mogen er zijn. Maar het snoep[je van de dag vind ik toch één van die grote metalen insecten.

  Like

 3. prachtige serie Rudi
  ja die kustlijn is schitterend , net als de vuurtoren welke de schepen tegen die 1ste beschermd , ik dacht gelijk aan Breskens , maar die is 8kantig en deze rond
  rustige avond groet

  Like

  1. Dank je Dirk. Voor mij waren het ook de aparte rotsstructuren in het noorden van het eiland die ik het meest boeiende vond. De huisjes waren voor mij vooral “lekker” 🙂
   Fijne avond nog,
   Rudi

   Like

 4. Wat een prachtige gevarieerde reis hadden jullie.
  Prachtige gekleurde huisjes die je vrolijk maken, heerlijke kustlijn,kolosaal fort in zee en leuke kunstige metalen insecten.
  Wat een prachtig eiland heb je ons in voorgesteld

  Like

  1. Zelf reizen we nooit in het hoogseizoen en al zeker niet in Frankrijk. September zijn net als mei en juni prima maanden (als het weer wil meezitten). Bedankt voor uw reactie en leuk dat mijn foto’s je opnieuw in vervoering wisten te brengen 🙂
   Groetjes,
   Rudi

   Like

 5. volkstuinvanbemar

  Toen wij er jaren terug waren, bezochten we Île-d’Aix en gingen met de boot langs Fort Boyart, wat wij kenden van de televisieserie. Île-d’Aix was ook leuk om te bezoeken voor een dag, wij fietsten het eiland rond

  Like

  1. Dat eiland hebben wij niet bezocht wegens tijdsgebrek. Zo te horen hebben we er wel iets aan gemist, maar ja…. alles bezoeken kan nu eenmaal nooit op een week.
   Groetjes en bedankt voor de reactie,
   Rudi

   Like

 6. een heel fraaie impressie van dit mooie eiland Rudi..

  die kleurrijke houten huisjes zijn heel fotogeniek, zelf zou ik naar “la cabane du sans souci gaan”

  een wel heel bijzondere kustlijn en die manier van vissen is nieuw voor mij

  bedankt voor dit knappe en goed gedocumenteerde logje

  prettige dag

  Like

 7. Mooi, Île d’Oléron. We waren er op een camperplaats een paar kilometer van de Phare de Chassiron. Genoten, ongelooflijk. Ik ben mijn foto’s nog aan het bewerken, en los ze nu beetje per beetje op Instagram.
  Als je wil, kan je eens gaan kijken op mijn blog. Ik maakte reisverslagen tijdens onze reis. Makkelijk te vinden als je de categorie Reizen klikt 🙂

  Like

  1. Inderdaad, ik zal al een aantal foto’s van jullie voorbij komen op Instagram (waar we elkaar dus ook volgen). Blijkbaar hadden jullie daar meer geluk met het weer 😉
   Bij de reisverslagen ga ik zeker ook een kijkje nemen hoor.
   (kan je nakijken of ik jullie blog volg ? ik zie niet meteen een “volg” optie in jullie nieuwe website)
   Groetjes,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

   1. Sorry voor de late reactie. Volgens mij volg je me nog niet. Wellicht best te doen via de WordPress app.
    Wij hadden inderdaad geluk met het weer. In het begin wat minder, en we hebben nog getwijfeld om door te rijden, maar de weerkaarten boden weinig soelaas. Uiteindelijk hebben we het ons niet beklaagd. We hadden heel vaak regen ’s nachts, en overdag klaarde het dan uit. Toen we op Île Madame gingen wandelen, was het zelfs zomers heet.

    Like

    1. Geeft niet hoor 🙂
     Kan je me even zeggen “waar” ik jullie kan volgen op jullie blog ?
     Ik niet niet meteen een “volg” knop of een mogelijkheid om jullie via email te volgen.
     Alvast bedankt (het kan ook zijn dat ik slechte ogen heb hé – LOL)
     Rudi

     Geliked door 1 persoon

    2. Het lag niet aan jouw ogen, de knop was verdwenen. En kon ook niet teruggezet worden.
     Wat ervoor gezorgd heeft dat we iets gedaan hebben wat ik al lang wilde: de lay-out van mijn blog (website, niet mobiel) is vernieuwd. Hoera! En in de kolom rechts vind je helemaal onderaan nu de knop “abonneren”. Goed hè 🙂

     Geliked door 1 persoon

 8. Bonjour Rudi , l’île d’Oléron est tout simplement magnifique , j’adore ces cabanes colorées , tes photos sont à elles seules une belle invitation au voyage ♥ , j’espère un jour la découvrir hors période estivale .
  Bon dimanche
  Amicalement
  Maguy

  Like

  1. Wel, echt druk was het er niet in september hoor. Net voldoende volk om nog voor wat sfeer te zorgen maar meer niet. De huisjes zijn op zich erg leuk maar ook bij mij blijft de natuur nog steeds het meest trekken hoor.
   Groetjes en nog een fijne avond gewenst.

   Geliked door 1 persoon

 9. Kon mij niet meer herinneren dat het eiland zo kleurrijk was. Je waant je wel in Cuba of één of ander Caraïbisch gebied. Schitterende foto’s. Ik heb heel erg genoten van al je beelden en het verhaal erbij. Bedankt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.