Heron’s Eyes


De blauwe reiger (Ardea cinerea) is in België en Nederland de bekendste vertegenwoordiger van de reigerfamilie. Hij komt daarnaast voor in de gematigde streken van Europa en Azië. Het is een vlees- en viseter die, naast vissen en amfibieën, ook andere dieren als insecten en kleine zoogdieren eet.

Overal waar ondiep visrijk water voorhanden is, kan je de reiger aantreffen. Broeden doet hij van februari tot mei in slordige nesten in bomen. Reigers houden niet van vorst. Deels trekken ze daarom in de winter richting Engeland en Zuid-Frankrijk (soms Afrika). Hun plek wordt hier dan weer ingenomen door vogels uit Scandinavië en Noord-Duitsland.

Bijzonder is dat het oog van de reiger rekening weet te houden met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water waardoor hij feilloos zijn prooi weet te treffen.

Wie reigers zag jagen, weet dat zijn scherpe doordringende blik zelden mist. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Dit kan hij dank zij een speciale constructie van zijn halswervels. (Dit wordt nader toegelicht in de video onderaan).

Van een reiger die zijn bek horizontaal houdt, zou je verwachten dat hij ook in het horizontale vlak rondkijkt, dit klopt niet helemaal…. in die houding kijkt hij ook haarscherp naar zijn eigen poten (dus naar alles wat zich recht onder hem bevindt. (Dit wordt nader toegelicht in de video onderaan).

Een gouden tip voor uw veiligheid !

Wie een gewonde reiger zou vinden en hem willen helpen, wees er dan op voorbereid dat de reiger zich zal verweren…. hij doet dit door RECHT NAAR JE OGEN TE PIKKEN en dat doet hij zeer trefzeker ! Als dit gebeurd, ben je onherroepelijk je oog kwijt. Hou er dus ook rekening mee. Zijn bek is een dolk die door alles heen gaat….

Geniet nog rustig verder van de opnames die ik maakte van deze jagende reigers. Alle beelden werden gemaakt in de Kruibeekse Polders waar we het hier al meermaals over hadden.

Niet enkel de Blauwe reiger maar ook de Klein zilverreiger (Egretta garzetta) was van de partij. Zijn manier van vissen gaat er iets dynamischer aan toe en lijkt op een soort van balletvertoning.

De verschillen tussen de Grote zilverreiger en de Kleine zilverreiger zijn eenvoudig: de Grote zilverreiger heeft in de zomer een gele bek, is ongeveer even groot dan de Blauwe reiger. De Kleine zilverreiger is een stuk kleiner en heeft steeds een zwarte bek.

Mag ik vragen of jullie het weer een beetje interessant vonden?


Proud member of

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Будемо сподіватися, що мир відновиться найближчим часом.

Laat ons hopen dat de vrede snel mag terug keren.

Let us hope that peace will be restored soon.

93 gedachtes over “Heron’s Eyes

  1. Most of the birds are aiming at the attacker’s eye; the storks and the crows would definitely do that, too.
    The blue heron is a beautiful bird, though not so cuddly. It clearly has something “reptilian”, it’s a dinosaur! 🙂

    Like

  2. Tes photos sont superbes et c’est un très bel oiseau. Merci pour les explications. J’ai rencontré plusieurs “Grands hérons bleus” aux Etats Unis et j’en ai quelques images que je n’ai même jamais montrées, tu me donnes une idée. J’ai montré des hérons de mes étangs mais pas ce grand bleu. Merci du partage et des explications toujours intéressantes

    Like

  3. Zo dit is wel een heel mooi begin en met de informatie erbij nog leerzaam ook.
    Vind de 1e 2 foto’s GEWELDIG om te zien en die met het visje in de bek 🙂
    Groetjes…zo en nu de linkjes bekijken in je vorige blog 😉

    Like

  4. Deze reigers en zilver reiger is zeker prachtig foto’s geworden. Heel mooi. Filmpje ook duidelijk uitleg erbij. De
    éne foto met visje in zijn bekje heb je mooi fotografeert. Klopt wel toch verschillende reigers er zijn. Grote en de kleine……

    Like

  5. Ik vind de blauwe reiger mooi, een beetje pre historisch, en overal te zien. De een is schuw, de ander trekt zich niets van je aan. De schreeuw als ze wegvliegen en het geduld om een vis te vangen. Mooie serie!

    Like

  6. Mooi blogje met knappe foto’s van die trefzekere jager en van de achtergrondinformatie heb ik ook weer nieuwe zaken geleerd. Blijft mooi en bijzonder hoe elk dier is toegerust voor het doen en laten in het juiste leefmilieu.

    Like

  7. J’ai appris beaucoup de choses à propos du Héron bleu et quel bec,une vraie dague!J’adore son plumage en particulier quand on le voit de dos et aussi les ailes complètement déployées.Quelle envergure!Par contre quand il est l’affût d’une proie,il est terrifiant.
    Bon après-midi,Rudi.

    Like

    1. Graag gedaan hoor, dat advies maar mocht je het ooit doen, neem de nodige voorzorgen hé… het zijn trouwens niet enkel reigers die als reflex hun belagers (of verzorgers) naar de ogen pikken.

      Like

  8. Kasia

    Wie schön der Reiher seine Schwingen ausbreitet. Nein, ich würde einem Reiher nicht helfen wollen, lieber Menschen rufen, die sich damit auskennen. Ich hänge sehr an meinen beiden Augen 😉

    Like

  9. Gorgeous photos, Rudi! You did the heron justice. Those eyes are intense and so is that beak – I know them well because we have almost the same bird here. I was surprised to see you have a Great egret and a Little egret too. I used to see our Great egret and Snowy egret often when I lived on the east coast. On the west coast egrets are rare this far north. Thank you again for such beautifully composed photographs. Have a great weekend!.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.